EBOLA-LÁZ JÁRVÁNNYAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

Nyugat-Afrikában 2013 decembere óta tart az Ebola-láz járvány, mely eddig a legkiterjedtebb ilyen fertőzésnek minősíthető. A fertőzés terjedésének megakadályozása miatt BFK NSZSZ tájékoztatást adott ki a felsőoktatási intézmények részére az Ebola-láz járvánnyal érintett területekről visszaérkező hallgatók járványügyi vizsgálatára, illetve esetlegesen szükségessé váló intézkedésekre vonatkozóan. 

A tájékoztató hangsúlyozza: az Ebola-vírussal való fertőződés kockázata még azoknál az embereknél is nagyon alacsony, akik az érintett területen élnek vagy oda utaznak. Akkor merül fel a fertőződés veszélye, ha valaki közvetlenül érintkezik egy beteg emberrel vagy holttestével, illetve fertőzött állattal vagy állati tetemmel, azok valamely testnedvével. 

Az Ebola-vírus nem terjed nyilvános helyeken, tünetmentes személyekkel való futólagos érintkezés útján, papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől, vagy pl. egy uszoda medencéjében. Az Ebola-vírust szúnyogok sem terjesztik. Az Ebola-vírus – az influenza-vírussal ellentétben – a levegőben sem terjed.

Annak érdekében, hogy az Ebola-láz járvánnyal érintett területekről Magyarországra érkező felsőoktatási hallgatók esetleges expozíciója, illetve megbetegedés gyanúja a lehető leghamarabb felderítésre kerüljön, összeállításra került egy útmutató a járványügyi kockázat megítélésére és kezelésére, illetve ehhez kapcsolódóan elkészült egy kérdőív és nyilatkozat.

Dr. Valent Sándor egyetemi docens a Semmelweis Egyetem Orvosszakmai, Finanszírozási és Minőségbiztosítási Igazgatóság orvos igazgatója a következő utasítást adta ki:

Az EBOLA járvány miatt a BFK NSZSZ által kiadott utasítás értelmében kérem, hogy minden hallgató tekintetében a következő képpen eljárni szíveskedjenek

a.) A betegségről tájékoztatást kell adni a hallgatóknak, kérdéseikre – figyelembe véve az országos tisztifőorvos körlevelében meghatározott járványügyi szabályokat is  – az egyetem által kijelölt egészségügyi szakembernek kell válaszolni

b.) Nyilatkoztatni kell őket, hogy

  • jártak-e a járvánnyal érintett, a WHO listáján szereplő országokban a megelőző 21 napban (Guinea, Sierra Leone, Libéria, Nigéria)?
  • ha igen, mikor hagyták el az országot (Guinea, Sierra Leone, Libéria és Nigéria)?
  • kerültek-e kapcsolatba* Ebola-lázban szenvedő, vagy arra gyanús beteggel?

A fenti kérdésekre igennel válaszoló hallgatónak az egészségügyi hatóság által kiadott részletes kérdőívet kell kitöltenie.

Azon hallgatóink, akik bármilyen EBOLA-láz gyanús tünet észlelnek, kérjük a következő telefonszámot hívják:

 
Dr. Antmann Katalin főorvos asszony
mobil telefonszám:+36/20-825-0444