Megjelent Dávid Beáta–Barna Ildikó–Bóné Veronika – Hegedűs Réka–Izsák Éva A rendszerváltás családtörténetei: Huszonöt év Budapest árnyékában című kötete.

www.harmattan.hu

A rendszerváltás családtörténetei című kötet megjelenése kapcsán Családtörténetek a rendszerváltásból – Kutatás a Mentálhigiéné Intézet részvételével címmel a Semmelweis Hírek interjút közölt Dr. Pethesné Dávid Beátával. A cikk itt érhető el.

A kötetről:

„Az élet csak visszafelé érthető meg, de előrefelé kell élni.”
(Søren Kierkegaard nyomán)

Milyen ma a fiatalok biztonságérzete, és vajon milyen volt édesanyáiké huszonöt évvel ezelőtt, amikor ők megszülettek? Hogyan függ össze a társadalmi és az egyéni biztonság a fiatalok és a szülők életében? Vajon a szülők azt mondják-e, csinálják-e, amit valójában gondolnak a gyermekvállalásról? Mit is üzennek gyermekeiknek?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések állnak könyvünk fókuszában. A kutatás a korábbi makroszintű megközelítések mellett újdonságként a rendszerváltás társadalmi történéseit a mindennapokat megélő és a rendszerváltásban valóban érintett egyének/családok szemszögéből tárja fel. A könyv egy adott földrajzi környezetben a szociológia különböző eszközeivel igyekszik feltárni és elemezni a rendszerváltáskor született gyerekek és családjaik huszonöt évnyi történetét. A megközelítés nem hagyományos, ilyen-olyan módon eltorzított visszaemlékezésekre alapozó múltidézés, hanem az adott pillanatban és élethelyzetben feltett kérdésekre adott válaszokat teszi egymás mellé és vizsgálja a közben eltelt idő távlatában.

168 oldal, ISBN 978-963-414-116-7, Ára: 2300 Ft
http://www.harmattan.hu/konyv_1408.html