A HUNGAROMED Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállítás és Konferencia Magyarország egyetlen átfogó szakkiállításaként lehetőséget teremt az egészségügyi ipar szakmai szereplőinek – a gyártók, forgalmazók, megrendelők, valamint az eszközöket használó orvosok, gyógyszerészek, egészségügyi szakdolgozók – találkozására. A hiánypótló eseménynek kiemelt szakmai partnere az Egészségügyi Közszolgálati Kar és a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság.

A konferencia 2019. október 7-9 között kerül megrendezésre a HUNGEXPO területén, ahol  az alábbi témákban vehetnek részt előadásokon az érdeklődők:

2019.10.07.

A táplálkozástudomány és az élelmiszeripar együttműködésében rejlő lehetőségek

Az új piaci szegmensek megszerzése, a piaci részesedés növelése és a kiskereskedelem által közvetített konkrét fogyasztói igények folyamatos innovációra késztetik az élelmiszeripart. Magyarországon a „kreatív jogalkotói szemlélet” újabb-és újabb okot és indokot szolgáltat a termékfejlesztésre, reformokra. Az egészségfokúszú megközelítésre alapozott szemléletváltás kiváló lehetőséget teremt arra, hogy az ipar és a táplálkozástudományi szakemberek közötti kapcsolatrendszer újraéledjen. Vajon a kormány által támogatott élelmiszeripari szektor és ezen belül a kis-és középvállalatok rendelkeznek-e innovációs készséggel és képességgel, a fejlesztési-kutatási tevékenységük mennyire tervezett, vagy csak alkalomszerű? Felmerül a kérdés, hogy Magyarországon a különböző szektorokban mekkora az igény a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek iránt? A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének közös rendezvényén a tudomány szempontjából érdekes és aktuális kérdéseket bemutató plenáris ülés keretében, valamint szakmapolitikai kerekasztalbeszélgetés formájában igyekszünk körbejárni az élelmiszeripar és a táplálkozástudományi szakemberek „újjáéledő” kapcsolatában rejlő lehetőségeket.

Digitális egészségügy- 2019

A világ összes tárolt adatának 30% -a az egészségügyi szektorban keletkezik. Egyetlen ember évente közel 80 megabitnyi adatot generál a képalkotó eljárások során és az elektronikus orvosi nyilvántartási adatokban. Ez az adathalmaz egyértelmű klinikai és pénzügyi értékkel rendelkezik az egészségügyi ágazat számára. Az egészségügyi szektorban rendelkezésre álló hatalmas mennyiségű nyers adat értéke csak akkor realizálható, ha azt a mindennapi gyakorlatot formáló tudásanyaggá alakítják át. A világban ki milyen stratégiát folytat, Magyarország hol tart a digitális adatvagyongazdálkodás terén? Hol tart a távdiagnosztika? Milyen kincsekre bukkanhatunk, ha tudatosan “bányászunk”? Érdemes figyelni a startup világot? Hogyan hat a mesterséges intelligencia a hazai munkaerőpiacra? – a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság Konferenciáján a jelen szemüvegén át a jövőbe tekintünk.


2019.10.08.

Stratégia nap

„Hosszú távú stratégia nincs, csak a napi rutin, 0-24-ben…”   Mivel az ágazat hosszú távú stratégiája nem – vagy csak nagyon vázlatosan ismert –, vannak olyan helyezetek, mikor az intézményvezetők egy része úgy érezheti, felesleges saját kórházának, szakrendelőjének jövőképet rajzolnia. Pedig a stratégiaalkotás a jövőre való felkészülést szolgálja, beleértve a technológiai fejlődéshez és a lakossági elvárásokhoz való alkalmazkodást csakúgy, mint a jövő egészségügyi ellátásának proaktív alakítását is. Egy alaposan átgondolt terv választ adhat arra, hogyan kerüljünk ki előnyösen – a nem feltétlen általunk generált változásokból –, elősegítheti a rendszerezett, összehangolt működést, ami növeli a hatékonyságot.  Van-e stratégiánk? a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság konferenciája ezt a kérdést igyekszik körbejárni.

Betegbiztonsági konferencia és továbbképzés

A programon bemutatásra kerül többek között a betegbiztonsági alprojekt eddigi munkájának az eredménye, mint például a nyáron 20 településen megrendezett országos lakossági fórum, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy mit tudnak tenni maguk a betegek és hozzátartozóik a betegbiztonsági kockázatok csökkentése érdekében. Részben ugyanezt a célt szolgálja a fekvő- és járóbeteg-ellátó intézetek betegoktatási tevékenysége is, mely révén egy adott állapotban lévő, vagy egy konkrét betegséggel élő személy olyan ismereteket és készségeket sajátíthat el az adott témakörről, ami lehetővé teszi számára, hogy mindennapjait egészségesebben, tudatosabban élje, elkerülje a szövődményeket vagy lassítsa betegségének progresszióját. A betegoktatás révén nő az érintettek együttműködése, mely szintén hozzájárul ahhoz, hogy a kapcsolódó egészségügyi ellátás eredményesebbé váljon: a személyek így egészségesebbek lesznek, az ellátórendszer terhelése pedig végső soron csökken. Tekintettel arra, hogy hazánkban a betegoktatás rendszere még gyerekcipőben jár, jelentőségét azzal is hangsúlyozni kívánjuk, hogy e témának külön konferenciát szentelünk. Ennek során a résztvevők a legkülönbözőbb szakterületekről nyerhetnek betekintést hazai, már megvalósult betegoktatási jógyakorlatokba köztük megismerhetik például a dietetikai szakambulancián történő betegoktatás, a kerekesszék biztonságos használata, a családközpontú szülésfelkészítés, vagy akár a műtétre való felkészítés és az onkológiai terápiákkal kapcsolatos kezdeményezéseket is.

Digitális Egészségügy – Háttérintézményi prioritások (I. Országos Medikus találkozó)

Az I. Országos Medikus találkozó keretein belül kerül sor egy izgalmas mesterséges intelligencia bemutatóra, ahol betekintést kapunk a mesterséges intelligencia képalkotó diagnosztikai lehetőségeibe a mammográfia és a patológia területén belül.
A konferencián karunk dékánja, Dr. Szócska Miklós mellett az ÁEEK, az OMSZ és az OVSZ előadói is a digitalizáció hatásaira, a téma fontosságára hívják fel a figyelmet.

A részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött: 

REGISZTRÁCIÓ


2019. 10. 09

Népbetegség? – demencia a szociális és az egészségügyi ellátásban

Az elöregedő társadalom egyre nagyobb kihívást jelent, mind a szociális, mind az egészségügy területén dolgozókra nézve. Kutatások megerősítik, hogy az életkorral párhuzamosan növekszik a demencia előfordulási gyakorisága, 65 éves kor felett öt évente megduplázódik az érintettek száma. A demencia nem csak az egyén betegsége, jelentős mértékben a családtagokra is hatással van. A program lehetőséget biztosít új nézőpontok kialakítására, új kutatási eredmények, innovatív gondozási módszerek, valamint új digitális technológiák megismerésére, és ezen a területen dolgozó szakemberek találkozására.


 

Ezen felül a tavalyihoz hasonlóan idén is a HUNGAROMED ad otthont a nagy múltú Medicina Fórumnak, amely 2019. október 8-án és 9-én immár negyvenegyedik alkalommal kerül megrendezésre.

A regisztrációkat az alábbi linken várjuk:

http://hungaromed.hu/hu/latogatoi-regisztracio

Találkozzunk 2019-ben is!