Átadták a Simon Ottó Kutatási Ösztöndíjat

A Gyermekgyógyászati Klinika megingathatatlan meggyőződéssel támogatja a fiatal orvosok szakmai előmenetelét, és évről évre elismeri kiemelkedő szakmai teljesítményeiket. Ennek az elkötelezettségnek köszönhetően idén is átadásra került a Simon Ottó Kutatási Ösztöndíj, melyet ezúttal Dr. Dobi Marianna nyert el, aki kritikus állapotú újszülöttek ellátásának optimalizálására irányuló kutatásával érdemelte ki az elismerést.

Az ösztöndíj létrejötte egy inspiráló történethez kötődik. Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese, a Klinikai Központ elnöke és a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója az átadón elmesélte, hogyan született meg a Simon Ottó Kutatási Ösztöndíj. Egy magát meg nem nevezni kívánó hölgy bátyja halála után nagyobb összeget örökölt, amit jótékonykodásra szeretett volna fordítani. Először a Sebészeti osztály eszközbeszerzését támogatta, majd további egyeztetések után úgy döntött, hogy testvére, Simon Ottó emlékére ösztöndíjat alapít a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítványon keresztül.

Az ösztöndíj minden évben egy, a Gyermekklinikán dolgozó fiatal szakorvos, szakorvosjelölt vagy a szakterületen kutató posztdoktor/ PhD hallgató számára nyújt lehetőséget, hogy kutatási projektjéhez pénzügyi támogatást kaphasson.

Dr. Dobi Marianna fő célja, hogy fejlessze az újszülöttek korai ellátását. Az intenzív terápiában egyre gyakrabban sikerrel alkalmazott szteroidkezelés újszülöttkori alkalmazásával kapcsolatban ellentmondásos szakirodalmi adatok állnak rendelkezésre, így további kutatások szükségesek a terápia biztonságosságának és megfelelő alkalmazásának megítéléséhez.

Dr. Dobi Marianna munkája azért is kiemelkedő jelentőségű, mert a korai ellátás fejlesztése hosszútávon kedvező hatásokat eredményezhet, és hozzájárulhat a kritikus állapotú újszülöttek túlélési esélyeinek javításához. Az ösztöndíjjal nyert 2500 eurós támogatás lehetővé teszi számára, hogy tovább folytassa az értékes kutatást, amely nemcsak a tudományos közösség számára jelentős, hanem számtalan újszülött és családja életére is pozitív hatással lehet.

Szívből gratulálunk Dr. Dobi Mariannának az ösztöndíj elnyeréséhez, és köszönetet mondunk mindazoknak, akik nagylelkű felajánlásaikkal hozzájárulnak a Gyermekklinika fejlődéséhez!