Közösségi és jótékonysági körök – ilyen volt a 9. Tour de Bókay

Június 16-án, vasárnap ismét megrendezésre került a Semmelweis Egyetem Gyermekklinikájának jótékonysági családi napja, a Tour de Bókay. Az esemény, mely immár kilencedik alkalommal vonzotta a kerékpározás szerelmeseit és a jótékonykodni vágyó családokat, idén is nagy sikernek bizonyult.

Reggel 9:30-kor nyitottak a regisztrációs pultok a Bókay utcai részleg udvarán. A résztvevők izgatottan gyülekeztek, sokan már jól ismerték az esemény menetrendjét.

„Ha szétnézek az udvaron, számos olyan ismerős arcot látok – és most nem a kollégáimra gondolok –, akik több rendezvényünkön részt vettek már, őket külön köszöntöm!” – üdvözölte Dr. Szabó Attila a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese, a Klinikai Központ elnöke, a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója a jótékonykodókat.

„Európa 4. legrégebbi gyermekellátó intézményeként Klinikánk 185 éve folyamatosan fogadja az ellátásra szoruló gyermekeket. Munkatársaink gyógyító tevékenysége nem korlátozódik a kórház falain belülre, hiszen számos olyan esemény szervezésében veszünk részt, amelyek a mindennapokban segítik a gyermekek és a családok betegséggel való megküzdését. Ilyen rendezvény a Tour de Bókay is, ahol az egészséges életmód népszerűsítése mellett célunk a Gyermekklinika fejlesztése.” – mondta Dr. Szabó Attila.

Galéria

4kép

Petrovai László, a XVIII. kerület alpolgármestere köszöntőjében a célállomás, a Bókay-kert szépségeire hívta fel a figyelmet. Reméli, hogy a Tour de Bókay résztvevői visszatérnek majd a gyönyörű parkba, hiszen a helyszín idény nyáron is számos más rendezvénynek ad majd otthont.

A közös bemelegítést követően 11:00 órakor indult el a felvonulás a hatóságok által felügyelt és biztosított útvonalon. Az időjárás kedvező volt a kerékpározáshoz, a résztvevők lassú, családbarát tempóban haladtak a 10 km-re található úticélig. A menet közben a gyerekek és felnőttek egyaránt élvezték a közös mozgást és a jókedvet.

Galéria

6kép

Az idei Tour de Bókay is hangsúlyozta az összefogás és a közös szándék fontosságát. Az esemény szervezésében és lebonyolításában szorosan együttműködött a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány, a XVIII. kerületi önkormányzat, a Gyermekklinika különböző osztályai, valamint civil partnerek és támogatók.

„Sokan kérdezik tőlem, hogy a Tour de Bókay mit adott, mit hozott az elmúlt 10 évben a Klinikának? Ahogy én itt körülnézek, azt látom, hogy ezen a rendezvényen áldás van. Nagyon hálás vagyok azért, hogy a legkisebbektől az idősebbekig minden évben balesetmentesen célba érünk. És ünnepelni való maga a tény, hogy vannak közösségek, ahová tartozhatunk, legyen szó a Bókay részleg és a Túzoltó utcai részleg alkotta Gyermekklinikáról, vagy a kerületi közösségekről. Szeretünk így együtt lenni!” – mondta Dr. Tóth-Heyn Péter, a Bókay utcai részleg igazgatóhelyettese, az esemény ötletgazdája és főszervezője a Bókay-kertben felállított színpadon.

Petrovai László alpolgármester itt is köszöntötte a résztvevőket, felszólalt továbbá Dr. Bókay János klinikai főorvos, a Bókay család leszármazottja.

Galéria

3kép

A helyszínen számos szórakoztató program várta a résztvevőket. A színpadon zajló programok (Street Dance táncbemutató, Ricsi Bohóc és a Bumbum gyerekkoncert, táncház Turi Andrással, az Amigos alapítvány vezette sorverseny) mellett számos más kikapcsolódási lehetőség várta a gyerekeket.

Galéria

4kép

A 6,5 éves Gina először járt a Tour de Bókayn, villáminterjúnk készítésének időpontjáig óriásbuborékot csinált, a délután hátralévő részére arcfestést és hófánkozást tervezett. A 8 éves Lilit a kézműves sátorban nyilatkozott nekünk: nem először vesz részt a rendezvényen, idén is végigtekerte a távot, csak egyszer kellett megállniuk, mert leesett a cukra. A 7 éves Huba íjászkodott, tollasozott, volt a Bátor Tábor sátrában is. János, aki mindjárt 11 éves lesz, jól bírta a biciklizést, neki az ugrálóvár tetszett a legjobban. A 10 éves Kincső kábé ugyanazt csinálta, mint tavaly, ő is volt az ugrálóvárban, az arcfestők sátrában, Ricsi bohócot nézte, és karkötőket készített – jövőre is ugyanez a terv.

Galéria

6kép

Nem csak a gyerekek, a felnőtt résztvevők is szívesen kapcsolódtak egymáshoz, látogatták az osztályok és alapítványok sátrait, örömmel találkoztak a régi ismerősökkel.

„Nagyon jó érzés látni, hogy ilyen sokan vagyunk itt együtt egy jó ügy érdekében” – mondta Éva, az egyik fiatal interjúalanyunk édesanyja.

Az idei rendezvény a Bókay utcai részleg Intenzív Terápiás Osztályának gyűjtését támogatta: a nevezési díjakból és a pólók árusításából befolyó összeget egy állítható méretű intenzív terápiás és ápolási ágy beszerzésére fordítják a szervezők. Akik támogatni szeretnének a 4,3 millió Ft-os életmentő berendezés beszerzését még most is megtehetik a Bókay Alapítvány hivatalos oldalán keresztül, hiszen a gyűjtés nem ért véget.

Galéria

7kép

A Tour de Bókay már kilenc éve hirdeti az összefogás és a segítségnyújtás fontosságát. Jövőre, a jubileumi 10. alkalommal, reméljük, még többen csatlakoznak hozzánk, hogy együtt tekerjünk a gyermekekért. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett, és hozzájárult a sikerhez. Találkozzunk a 10. Tour de Bókayn, hogy újra átélhessük a maradandó közösségi élményt!