2023-ban a K&H – dönts okosan Gyógyvarázs Programjában a Bókay Gyermekklinika Anyagcsere Diagnosztikai és Gondozó Központja új műszereket kapott 1,2 millió forint értékben.

Nagy örömmel használják kollégáink a pályázaton elnyert ketométert, amely egy egyszerűen használható diagnosztikai eszköz, segítségével ujjbegyszúrást követően, egyetlen vércseppből meg tudjuk határozni a vér ketonszintjét. Az eszköz különösen megfelelő a gyermekgyógyászatban, hiszen gyors, könnyen hordozható és a mintavétel csekély fájdalommal jár.

Emellett a másik elnyert eszközt is, a folyamatos szöveti cukor monitorizáló rendszert, amelynek segítségével éjjel-nappal követhető a betegek vércukorszintjének változása. Ennek alkalmazása lehetőséget biztosít a veleszületett szénhidrát anyagcserebetegséggel élő gyermekeknél a kezelés pontos beállítására. Ezen gyermekeknél, akár néhány óra éhezést követően, hirtelen leeshet a vércukorszint, amely életveszélyes állapothoz is vezethet.

A K&H Gyógyvarázs Programjában elnyert két szenzorrendszer az osztályos kivizsgálásoknál és a kezelések beállításánál, illetve a rendszeres betegkontrollok kapcsán a kezelés ellenőrzésénél fogják használni.
A Klinika Anyagcsere Központjában folyó munkát a Bókay Gyermekklinika Alapítvány is támogatta: a folyamatos szöveti cukor monitorizáló rendszer használatához vásárolt egy mobiltelefont, amely az adatokat fogadja.

Hálásan köszönjük a K&H – dönts okosan és a Bókay Gyermekklinika Alapítvány támogatását!

————————————
„Egy kicsit a Kicsiknek”
Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány
Bankszámlaszám: 10403387-00031000-00000008
Adószám: 18222432-1-42