2023.május 19-én a Nemzetközi Retinoblastoma Hét keretében a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati, és Szemészeti Klinikái közösen rendezték meg a Tűzoltó utcai Részleg tantermében a Retinoblastoma Nap szakmai konferenciát. Az eseményt Prof. Dr. Szabó Attila klinikai központ elnök úr nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte annak az egyedülálló, több szakmai csoport összefogásával létrejött Retinoblastoma Munkacsoportnak a jelentőségét, amellyel Magyarországon egyetlen központban, a Semmelweis Egyetemen történik a betegek nemzetközi színvonalú ellátása. A ritka, ám életet és látást veszélyeztető retinoblastoma betegség ellátásának központosítása lehetővé tette olyan új kezelési módok bevezetését egyetemünkön, melyek korábban csak külföldön voltak elérhetők a betegek számára.

Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Szemészeti Klinika igazgatója bevezetőjében kiemelte, hogy a Nemzetközi Retinoblastoma Hét (2023. május 14-20.) legfőbb célja, hogy összehozza a betegséggel foglalkozó szakembereket, akik ezen a szakmai rendezvényen megoszthatják egymással tapasztalataikat, kutatási eredményeiket a retinoblastomával és a retinális rendellenességekkel kapcsolatban. Ez a fórum kiemelkedő platformot biztosít valamennyi résztvevőnek arra, hogy bemutassák és megvitassák a retinoblastoma betegségek területén tapasztalt leggyakoribb kihívásokat és alkalmazott megoldásokat.

A rendezvényen nagy számban vettek részt személyesen és online gyermekorvosok, szemorvosok és védőnők. A rendezvény szervezői, Dr. Csóka Monika egyetemi docens és Dr. Maka Erika egyetemi tanársegéd a rendkívül színvonalas szakmai programmal a retinoblastoma betegség korai felismerésének jelentőségére, annak kezdeti tüneteire hívták fel a figyelmet. Az egyes ellátási területek szakértői bemutatták a legkorszerűbb, nemzetközi standardnak megfelelő diagnosztikus és kezelési lehetőségeket. Emellett felhívták a figyelmet a genetikai tanácsadás, az érintett családok felvilágosítása és a rizikóadaptált utógondozás jelentőségére is.

A konferencián elhangzottak a linkre kattintással érhetők el: https://drive.google.com/drive/u/1/folders/1zLhamyuegoAL6w0TZpfxKMEFjMYcraOq

A Nemzetközi Retinoblastoma Hét (május 14-20.) a szem egy ritka, gyermekkorban előforduló rosszindulatú daganatára, a retinoblastoma betegségre hívja fel a figyelmet. A retinblastoma a szem mélyén levő ideghártyából (retina) kiinduló daganat, mely Magyarországon évente 4-6 új gyermekkorú beteget érint. A betegség korai felismerése életet és látást menthet. Egy vakuval készített fotón a pupilla területén megjelenő fehéres-sárgás fény, valamint a kancsalság, a szemgolyó megnagyobbodása, a szivárványhártya elszíneződése lehet a betegség első jele.