Nyolcvankét kutató nyerte el 2022-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet, közöttük Klinikánk munkatársa, Dr. Fekete Andrea PhD., az SE- MTA ˝Lendület˝ Diabétesz Kutatócsoport vezetője, egyetemi docens.
A kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegző, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédő kutatók kedden vehették át az MTA Székház Dísztermében a rangos cím megszerzését igazoló oklevelet.
Szívből gratulálunk! 
 
Fekete Andrea akadémiai doktori értekezése három népegészségügyi szempontból kiemelten fontos klinikai problémakört vizsgált alapkutatási módszerek segítségével. Megállapította, hogy cukorbetegségben a vércukor magas szintje állatkísérletekben depresszióra jellemző viselkedést okozott, és feltárta ezen útvonal molekuláris részleteit. Kimutatta, hogy az egyik hosszú távú antidepresszáns gyógyszer jól használható a cukorbetegséghez társuló depresszió alkalmazásában, és leírta ennek biokémiai útvonalát. Elsőként bizonyította, hogy több más olyan gyógyszercsoport is van – melyet egyéb indikációkkal használunk a humángyógyászatban –, amely szintén hatékony a cukorbetegséghez társuló depresszió kezelésében. Vizsgálata rávilágított a vese hegesedésének – ún. fibrotikus elváltozásának – a molekuláris mechanizmusaira, és leírta, hogy ennek egyik kulcsmechanizmusa a fehérjéknek adott típusú szénhidrátokkal történő módosulása. Kimutatta, hogy a vesében lévő hormonális rendszerek egyikének (renin-angiotenzin-aldoszteron) gátlása a fenti folyamatokat mérsékli. Leírta, hogy a vesének bizonyos sejtfelszíni receptorokat aktiváló vegyületet tartalmazó folyadékokban való tárolása jelentősen csökkenti a beültetésre váró vese szerkezeti károsodását. Ugyanezen receptoraktivátorok vesevédő hatása a transzplantációt követően is megmarad, és mindez azt eredményezte, hogy az ilyen kezelés után beültetett vese rövid és középtávú működése javult, csökkent a műtét következtében létrejövő oxigénhiány okozta szöveti károsodás.
 
 
——————————
„Egy kicsit a Kicsiknek”
Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány
Bankszámlaszám: 10403387-00031000-00000008
Adószám: 18222432-1-42.