20131007-IMG_6507-gyerekklinika-gep-atado-webA 7 millió forint értékű vértisztító berendezéssel, az úgynevezett MultiFiltrate készülékkel  a legmagasabb szakmai színvonalú akut vesepótló kezelések végzésére nyílik mód a klinikán. A készülék az országban először szolgálja a gyerekek gyógyulását, akár már a 2 kg súlyú újszülötteken is segíthet. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztálya az egyetlen gyermekintenzív osztály a fővárosban, ahol veseelégtelenségben szenvedő gyermekeket is el tudnak látni művese készülékkel.

20131007-IMG_6523-gyerekklinika-gep-atado-webDr. Tulassay Tivadar, a Gyermekklinika nemrégiben leköszönt igazgatója az ünnepélyes átadón emlékeztetett arra, hogy a klinikán 28. életévébe lépett a dialízis osztály. 1985-ben adták át, és szerveztek Magyarországon olyan gyermek dialízis centrumokat, amelyek közül a legjelentősebb az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán jött létre. Azóta a vesepótló kezelések óriási fejlődésen mentek át. A kezelés biztonságát és a gyógyítás hatékonyságát is igen erősen megnöveli ez az új készülék. Az intenzív osztályra kerülő kritikus állapotú gyerekek mostantól nagyobb eséllyel élhetik túl a betegségeket – mondta dr. Tulassay Tivadar.

20131007-IMG_6518-gyerekklinika-gep-atado-webDr. Szabó Attila, a klinika jelenlegi vezetője elmondta, az új gépet az intenzív osztályon fogják elhelyezni. Éppen a sajtótájékoztató előtti percekben érkezett egy beteg, akinél elképzelhető, hogy máris szükség lesz a készülék alkalmazására. A berendezés egyik nagy előnye a multifunkcionalitásában rejlik. Az egyszerű művese kezelésen túl  nagyon speciális feladatokat is el tud látni, így a betegeknek nagyon széles skáláját tudják majd a jövőben kezelni – mondta dr. Szabó Attila. Másik nagy előnye, hogy szemben a hagyományos művese készülékekkel ez mozgatható, közvetlenül a betegágy mellé tolható, a beteget nem kell hozzá mobilizálni. Ez az intenzív terápiában és a gyerekgyógyászatban különösen fontos, hiszen vannak olyan állapotú betegek, akiknek önmagában a mozgatás is ronthat a helyzetükön.

Dr. Reusz György, a klinika Nephrológiai Részlegének vezetője az átadón elmondta, a felnőtt-terápiában már több helyen alkalmazzák ezt a készüléket, a gyerekek kezelésében viszont itt fogják először használni.

Dr. Tóth-Heyn Péter, a klinika Intenzív Osztályának vezetője azt emelte ki, hogy ezek a kis betegek rászorulnak a felhalmozódott folyadéktöbblet levételére. Ez a készülék ahhoz segít hozzá, hogy közben a vérnyomásuk, a keringésük stabil maradjon. Nagyon sok kínlódással jár, hogy egy pici keringő vérmennyiségénél ezt a folyadéklevételt stabilan el lehessen végezni – mondta az Intenzív Osztály vezetője. Azt is hozzátette: az intenzív terápiás részlegen a sikert abban tudják mérni, hogy mekkora a túlélés aránya. Reméli, hogy ezzel a berendezéssel ez az arány tovább nőhet.

Az új berendezést a Fresenius Medical Care (FMC) Magyarország Egészségügyi Kft. kedvezménnyel ajánlotta fel a klinikának, megvásárlásában a kórházat szintén régóta támogató Amway Magyarország Kft. nyújtott segítséget.

20131007-IMG_6511-gyerekklinika-gep-atado-web

Berkes Attila, az FMC Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója az átadón elmondta, kapcsolatuk a Gyermekklinikával hosszú évekre nyúlik vissza, remélik, hogy az elkövetkezendő években is folyamatosan támogatni tudják a szakmai munka fejlődését. Igyekeznek a társadalmi felelősségvállalást kihangsúlyozni, hogy minél több cég, vállalkozás, illetve magánember segítsen, aki megteheti, mert a magyar egészségügyre ráfér most minden segítség – emelte ki az átadón. Nagy örömmel és szeretettel támogatják a Gyerekklinika munkáját a jövőben is – mondta.

Törőcsik Dalma, az Amway Magyarország Kft. képviseletében felidézte, 2011 óta támogatják a klinikát többféle módon. Azóta a vállalat közel 7 millió forintot adományozott az intézménynek, amiből felújították a teljes intenzív osztályt, kifestettek, kicserélték a nyílászárókat, illetve kiszélesítették az ajtókat, hogy az ágyakkal könnyebben lehessen közlekedni. Törőcsik Dalma elmondta, szívesen segítenek, mert látják, hogy jó helyre kerül a pénz.

Kiss-Bódi Bernadett

Meditime időpontfoglaló rendszer

Figyelem! Az online előjegyzési rendszer tekintetében Klinikánk az eddigi Reservio rendszerről átáll a Meditime rendszerére. Az átállás miatt 2023. augusztus 17-27. között nincs lehetőség a szakrendelésekre való előjegyzésre. Augusztus 28-tól a Klinikánk honlapján keresztül elérhető linken tudnak időpontot foglalni, amit a honlapon a Betegellátás -> Járóbeteg ellátás menüpontok alatt találnak. Megértésüket köszönjük!