Beszámoló a 2024. évi Magyar Orvos-Egészségügyi Világtalálkozóról

2024. augusztus 29-31. között került sor a 2024. évi Magyar Orvos-Egészségügyi Világtalálkozóra a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) szervezésében, amelyen intézetünk munkatársa, Dr. Dózsa Katalin is előadott. Szerzőtársai között Kováts Tamás, Dr. Pollner Péter és Dr. Joó Tamás kollégáink is szerepeltek.

Prezentációjában bemutatta többek között A 2-es típusú cukorbetegség csökkenthető terhei Magyarországon a háziorvosi ellátás szemszögéből című PhD kutatása fő eredményeit, amelyeket már részben publikált a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Hypertonia Társaság szaklapjában is.

Dr. Dózsa Katalin ez úton is köszönetét fejezi ki Prof. Dr. Kempler Péternek a tudományos szakmai támogatásáét, a konferenciára történő meghívásért, és lehetőségért a kutatási eredményeink bemutatáshoz. Köszönetet mond továbbá az EMK Nemzeti Labor Csapatának, valamint témavezetőinek, Dr. Pollner Péternek és Dr. Joó Tamásnak a hasznos tanácsaikért és támogatásukért ebben a fontos össztársadalmi jelentőségű témában.

Dózsa Katalin dr.A kutatás során kapott eredményekről, és a kutatási területeik közös kérdéseiről Dr. Dózsa Katalinnak alkalma nyílt beszélgetni olyan szaktekintélyekkel, mint például Prof. Dr. Wagner Róberttel, a Düsseldorfi Egyetemi Klinika professzorával, a diabétesz precíziós medicina szakértőjével, aki a German Diabetes Center (DDZ), Leibniz Center for Diabetes Research vezetője, továbbá Prof. Dr. Nagy Zoltánnal, egyetemünk Szemészeti Klinikájának igazgatójával, akivel a cukorbetegség szemészeti szövődményeinek diagnosztikai fejlesztési lehetőségéről folytattak értékes eszmecserét.

Dr. Dózsa Katalin és Dr. Oláh IlonaUtóbbi kapcsán külön öröm, hogy Dr. Dózsa Katalin a Magyar Diabetes Társaság Családorvosi Munkacsoportját  is képviselhette a világtalálkozón Dr. Oláh Ilona belgyógyász-diabetológus-háziorvos kollégájával együtt, aki korábban egyetemi oktatója volt, és akinek hatására érdeklődése háziorvosként a diabetológia irányába fordult. Dr. Dózsa Katalin reményét fejezte ki, hogy tanáraival, témavezetőivel és munkatársaival közös erőfeszítéseik eredményeként 5-10 éven belül gyökeresen meg fog változni mindaz a lehetőség, eszköztár, amivel most dolgozhatnak, és már a háziorvosi alapellátástól kezdve képesek lesznek az egészségügyi szakemberek a megelőző fázisban igazolni és a szakellátással szorosan együttműködve meggyógyítani a 2-es típusú cukorbetegséget, illetve annak szervi szövődményeit, amely ma több mint 1 millió honfitársunkat érinti.

Reméli azt is, hogy a világban dolgozó kiváló magyar orvosok, egyetemi oktatók mind évente, mind folyamatosan egyre szélesebb körben tudnak együtt gondolkodni és alkotni a betegek és a kockázattal élők egészségben megőrzése, életminőségének javítása, valamint a jövő egészségügyi rendszereinek megteremtése érdekében. 

Dr. Dózsa Katalin Hány cukorbeteget lát el a magyar egészségügy, és hogyan? című kutatási beszámolója az Orvosi Hetilap 165. évfolyam 35. számában olvasható. 

Köszönjük a részletes beszámolót, további sikeres munkát, eredményes kutatást kívánunk Dr. Dózsa Katalinnak!