A Health Policy folyóirat 146. számában jelent meg munkatársunk, dr. Joó Tamás egyetemi adjunktus és szerzőtársainak cikke, amelyben a Magyarországon, az egészségtelen élelmiszerekre 2011-ben kivetett népegészségügyi termékadó fogyasztásra kifejtett rövid és hosszú távú hatásairól szóló, kilenc év adatainak elemzésére épülő vizsgálatot mutatták be.
A vizsgálat főbb megállapításai közé tartozott, hogy
- az egészségtelen élelmiszerek megadóztatása egyre szélesebb körben elterjedt eszköze a fogyasztás csökkentésének.
- a magyar tapasztalatok alapján az adóztatás önmagában nem elegendő a hosszú távú fogyasztás csökkentésére.
- a fogyasztást a táplálkozási szokások, az élelmiszerkörnyezet és a növekvő jövedelem tartja fenn.
- komplex beavatkozásokkal lehet elérni fenntartható pozitív és tartós változásokat a fogyasztásban és mérsékelni az abban rejlő egyenlőtlenségeket.
A teljes cikk itt olvasható: Long-term impact of unhealthy food tax on consumption and the drivers behind: a longitudinal study in Hungary