A 2022 és 2024 között futó, Betegút kutatás és dashboard kritikus infrastruktúra védelmére járványügyi válsághelyzetben című projekt célja a járványhelyzet előtti (2010-2019) és az azt követő időszak (2020-2021) ellátási gyakorlatának összehasonlítása, az eltérések és azonosságok hátterében álló tényezők azonosítása, valamint az eredményes és hatékony kezelési módszerek meghatározása öt magas kockázatú betegcsoport esetében igénybevételi (adminisztratív) adatállományok alapján.

Kutatásaink újszerű megközelítésben vizsgálták a hazai ellátási jellemzőket 5 különböző betegségcsoportban.

A vizsgált témakörök a következők voltak:

  1. felnőttkori diabétesz,
  2. gyermekkori 1. típusú diabétesz,
  3. csípőtáji törések,
  4. emlőrák,
  5. bélrendszeri daganatok.

Felmértük az adott betegség ellátásával kapcsolatos szakmai elvárásokat és a rendelkezésünkre álló, mintegy 10 évet felölelő adatállomány segítségével megvizsgáltuk, hogy ezek az elvárások mennyiben teljesülnek.

Követtük a betegek útját a diagnózis felállításáig azzal, hogy mértük a szükséges megelőző vizsgálatok elvégzését és megnéztük, hogy a megtörtént vizsgálatokat követően mennyi idő múlva kerül sor az első kezelésekre.

A diagnózis megállapítását követően elemeztük, hogy a szükséges ellátások megtörténnek-e. Ennek érdekében – az adott betegségtől függően – 3 hónaptól 4 évig követtük a betegeket. 

Vizsgáltuk, hogy a mért indikátorok hogyan alakultak a járvány előtt és a járvány időszakában.

Az eredmények közérthető formában történő összegzése itt olvasható: Betegút kutatás és dashboard kritikus infrastruktúra védelmére járványügyi válsághelyzetben


A TKP2021-NVA-11 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a TKP2021-NVA pályázati program finanszírozásában valósult meg.