Munkatársunknak, dr. Pollner Péternek és szerzőtársainak, köztük dr. Adorján Istvánnak és dr. Csabai Istvánnak a Nature lapcsaládhoz tartozó Scientific Data folyóirat januári számában jelent meg közös tanulmánya, amely az emberi agyszövetekben található asztrociták kimutatásáról szól.

A csillag alakú formájuk alapján asztrocitáknak nevezett, az agyműködésben kritikus szereppel bíró sejtek az agyi gliasejtek – az idegsejteket támogató és védő sejtek – egyik típusát képezik. Az asztrociták elváltozásai neurológiai betegségekkel társulhatnak. Pontos észlelésük és mérésük valódi kihívás a kutatók számára.

Ezt segíti elő a cikkben bemutatott új adatkészlet. Ehhez a kutatók digitális képeket gyűjtöttek össze emberi agyszövetekről, amelyeket különleges jelzőkkel festettek be. Az így megjelölt képekből készített adatkészlet segíthet az asztrociták észlelésében és megszámlálásában, továbbá új betegségek agyi mechanizmusainak megértésében.

A kutatás új perspektívákat nyit az agysejtek összetett viselkedésének megértésében, segítve ezzel a neuropatológiai vizsgálatokat és új diagnosztikai/terápiás stratégiák kifejlesztését neurológiai rendellenességek kezelésében.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.