Stratégiai megállapodást kötött a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, együttműködésük fókuszában a tüdőgyógyászat digitális átalakulásának előmozdítása, valamint népegészségügyi közös programok megvalósítása áll. A megállapodást dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója, valamint dr. Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója a Dohányzásmentes Világnapon írta alá.

Az együttműködés elsődleges célja az egészségügyi digitális transzformáció kiteljesítése, a mesterséges intelligencia alapú, adatvezérelt diagnosztikai és terápiás döntések elősegítése, fejlesztése, kutatás-fejlesztési programok közös megvalósítása. A két intézmény elkötelezett a népegészségügyi programokban, a jövőben szorosan együttműködnek a dohányzás visszaszorítása céljából, közös projektek és aktivitások segítségével.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet stratégiájának egyik fontos célkitűzése a tüdőgyógyászati szakma digitalizációs átállásának megvalósítása. Az Egészségügyi Menedzserképző Központtal most létrejött együttműködés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy elérjük ezen törekvésünket – hangsúlyozta dr. habil. Bogos Krisztina, az Intézet főigazgató főorvosa. „Számunkra mindig is fontos volt a betegek lehető legmagasabb szintű ellátása, megfelelő minőségű tájékoztatása, a korszerű diagnosztikus, valamint terápiás lehetőségek alkalmazása. A most létrejött szakmai partnerségnek köszönhetően a jövőben jelentős előrelépés valósulhat meg az ellátásszervezés, a telemedicina alkalmazása, az intézményi menedzsment, a krónikus, nem fertőző betegségek területét érintően, amellett, hogy kiemelt szerep jut az életmódot befolyásoló tényezők, különösen a dohányzással kapcsolatos kutatásoknak is”.

Amint Dr. Szócska Miklós az Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója összefoglalta: „Intézményünk elkötelezett és tevékeny az olyan súlyos problémát jelentő népegészségügyi kérdésekben, mint a dohányzás, így nagy jelentőséggel bír, hogy épp a dohányzásmentes világnapon kerülhetett sor a megállapodás aláírásra. Az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium adatvezérelt egészség divízióban csapatunk – most már az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel együttműködve – azon dolgozik, hogy a mesterséges intelligencia segítségével támogassa a diagnosztikus és terápiás döntéshozatalt minél több szakterületen. A daganatos halálesetekben a tüdőrák ma a vezető ok, így feladatunk, hogy az innovációt a hétköznapokba emeljük, az általunk kidolgozott adatvezérelt megoldások a klinikumban váljanak a páciensek hasznára, gyógyulására.”

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja közel 30 éve képez egészségügyi vezetőket.  Az egészségügyi vezetőképzésben és a digitalizációban élenjáró intézetként fő küldetése a megszerzett tudás megosztása, az ellátás és a betegek biztonságának növelése, elkötelezett a népegészségügyi programokban. A hazánkban is jelenleg zajló adatvezérelt egészségügyi paradigmaváltás módszertani központja, az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Adatvezérelt Egészség Divízióban a központ szakértői az MI alapú innovációk gyakorlatán, ezek hétköznapi integrációján dolgoznak.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet a tüdőgyógyászati ellátás legmagasabb progresszivitási szintjét képviselő országos jelentőségű és hatáskörű centrum. Feladatai között szerepel az országos fekvő- és járóbeteg ellátás, a pulmonológia területén végzett tudományos kutatás, oktatás, valamint módszertani tevékenység, és a tüdőgondozói hálózat szakmai felügyelete. A tüdőt jelentősen károsító COVID-19 vírus megjelenésével az intézet a világjárvány elleni küzdelem egyik főszereplőjévé vált Magyarországon.

Közvetlen beutalási területén 1,7 millió lakos él. Évente átlagosan 16 ezer beteget kezel a fekvőbeteg ellátásban, és 18-19 ezer beteget lát el a járóbeteg szakrendeléseken olyan légzőszervi betegségekkel, mint az asztma, a COPD, a tüdőgyulladás, a tuberkulózis és a tüdőrák. A mellkassebészet felvételi terület több további megyére is kiterjedően 4,3 millió lakos.

Galéria

5kép