A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet igazgatója, Szabó Lajos és a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója, dr. Szócska Miklós 2023. május 11-én stratégiai megállapodást kötöttek, azzal a céllal, hogy tovább erősítsék a két szervezet közötti együttműködést, illetve, hogy segítsék az ágazatot és intézményeit egy magasabb szintű kiberbiztonság és biztonságtudatosság elérésében. 

Az egészségügyben naponta több tízezer, különösen érzékeny adat keletkezik. Miközben évről évre emelkedik az egészségügyi ellátók adatvagyonát ért támadások száma, egyre gyakoribbak a zsarolóvírusok, az adatlopások vagy éppen az ellátás folytonosságának akadályozása. A betegek biztonsága érdekében a kiberbiztonság, az adatok biztonsága kiemelten fontos. Egyedülálló a hazai egészségügyi kibervédelem területén a két intézmény megállapodása, melynek ünnepélyes aláírására az Egészségügyi Menedzserképző Központ társszervezésében 2023. május 11-én lezajlott Adatvezérelt egészség és kiberbiztonság konferencián került sor. A konferencia az egészségügyi ágazat legfontosabb adat- és biztonságközpontú eseménye.

Az együttműködés elsődleges célja, hogy a pénzügyi szektorban már kiválóan működő KiberPajzs az egészségügyben is létrejöjjön. Az egészségügyi adatok védelme érdekében elengedhetetlen a közös fellépés, az intézmények, az egészségügyben dolgozók és lakosság tájékoztatása, edukációja, az adattudatosság erősítése.

Mint Szabó Lajos, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet igazgatója, kiemelte „Az egészségügyi ágazat eddig és ezután kiemelt ügyfélköre a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnek. A fokozott digitalizáció ezen a területen is növeli a szereplők kibertámadásoknak való kitettségét, ezért ezzel együtt fokozottabb figyelmet kell fordítani a védekezésre, szem előtt tartva, hogy védelem egyik legfontosabb építőköve maga az ember, a felhasználó. A biztonságtudatosság fejlesztése emiatt központi szereppel bír, amihez az NBSZ NKI a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjában kompetens és elkötelezett partnerre talált.”

Ahogy Dr. Szócska Miklós az Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója hangsúlyozta: „Korunk egyik legnagyobb kihívása az egészségügyi adatvagyon védelme, a kiberbiztonság javítása, az információvédelmi tudatosság fejlesztése úgy az ágazati vezetők, az ágazatban dolgozók, valamint a betegek körében. Az elmúlt években az egészségügyi adatokkal történő visszaélések egyre gyakoribbá váltak, a kiberbiztonság és az egészségbiztonság egymással szorosan összefonódott. Az információbiztonsági tudatosításban az egészségügyben emberéletekben mérhető hatása van.”

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja közel 30 éve képez egészségügyi vezetőket.  Az egészségügyi vezetőképzésben és a digitalizációban élenjáró intézetként fő küldetése a megszerzett tudás megosztása, az ellátás és a betegek biztonságának növelése, a keletkező adatok és információk védelme érdekében. A megfelelő intézményi működésben az egyén szerepe meghatározó, ezért elengedhetetlen az egészségügyi vezetők és az intézményben dolgozók biztonságostudatosságának növelése.  

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet 2015-ben jött létre a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat égisze alatt, feladata, hogy az állami szervek információbiztonsági feladatainak végrehajtását biztonsági szolgáltatásokkal támogassa, ellenőrizze, az állami szervezetrendszer egésze tekintetében a biztonságtudatosságot fejlessze. Az Intézet szakértői csapatának tudása meghatározó, feladatuk a létfontosságú infrastruktúrák, így az egészségügy védelme, továbbá a szervezet gyűjti az egészségügyi intézményeket érintő rosszindulatú információbiztonsági eseményeket is. 

Az Egészségügyi Menedzserképző Központ és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet együttműködése nem újkeletű, többek között tavaly áprilisban közösen indították el az Egészségügyi Kiberbiztonsági Szemlét. A kéthetente megjelenő kiadvány hazai és nemzetközi publikációkat, kutatásokat és cikkeket tartalmaz egészségügyi kiberbiztonság témában, laikusok számára is érthető rövid összefoglaló formájában.

Galéria

4kép