Elindult a 70 millió forint értékű pályázat végrehajtásával az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Tudás- és Innovációs Közösségeinek (KIC) társulásaiban az „EIT Healthcare” elnevezésű projekt.  A nyertes konzorciumot a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja vezeti a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal együttműködésével.

A pályázati felhívásra a hazai egészségipar kulcsfontosságú akadémiai szereplőket (Semmelweis Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem), egy multinacionális vállalatot (GE Healthcare Magyarország Kft.), valamint kis- és középvállalkozásokat hozott össze (E-Group ICT Software Informatikai Zrt., Health Venture Lab Nonprofit Kft.). A partnerség célja, hogy közösen készüljenek fel az egészségügyben tapasztalható paradigmaváltásra, és hatékonyan használják ki a brüsszeli székhelyű EIT Healthcare által támogatott hálózatépítési és piaci lehetőségeket.

A projekt részeként egy Hackathon kerül megrendezésre 2023 őszén, amely egyetemi hallgatók és friss diplomások számára nyújt lehetőséget arra, hogy különböző kihívásokra kreatív és innovatív megoldásokat dolgozzanak ki, az egészségügy, az informatika és a vizuális művészetek területén interdiszciplináris együttműködést ösztönözve. A szakértői zsűri által kiválasztott győztesek nemcsak pénzjutalmat kapnak, hanem mentorálási lehetőséget is, amely magában foglalja az ötletek klinikai validációját, amely a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem támogatásával jön létre.

A nyertes pályázattal elnyert EIT-forrás révén a konzorciumi partnerek a hazai és nemzetközi networking, a tudásmegosztás elősegítésével, képességfejlesztéssel, valamint a felsőoktatás és a kutatói szféra összekapcsolásával hozzájárulnak az egészségipari ökoszisztéma fejlesztéséhez és a magyar gazdaság versenyképességének növeléséhez.