Elstartolt a HEROES Joint Action (HEalth woRkfOrce to meet health challEngeS), amely arra hivatott, hogy méltó utódja legyen a JA Health Workforce projektnek és a SEPEN joint tendernek, melyek az elmúlt hat évben komoly eredményeket értek el az egészségügyi emberi erőforrás tervezés terén. A folytonosságot jelzi, hogy a HEROES viszi tovább a szakterületen már irányadónak számító korábbi eredményeket is magában foglaló weboldalt, a healthworkforce.eu-t.

Az olasz AGENAS vezetésével a munka hivatalosan a 2023 február 15-16-i projektindító eseménnyel kezdődött el Rómában, ahol az Egészségügyi Menedzserképző Központ részéről dr. Cserháti Zoltán, dr. Kovács Réka és Kóródi Rita vettek részt. A projekt az Európai Bizottság EU4Health programjának társfinanszírozásával valósul meg. A számok sokatmondóak: 19 uniós tagállam, 50 résztvevő szervezet, 36 hónap, több mint 8,5 millió eurós költségvetés.

A Joint Action három fő célkitűzést fogalmazott meg: az egészségügyi munkaerő tervezésben használt adatbázisok fejlesztése,  az egészségügyi munkaerő tervezésben használható hatékony eszközök és eljárások kifejlesztése valamint a munkaerő tervezés irányításához szükséges készségek definiálása.

A munkát az országok un. klaszterekben folytatják, az egyes klaszterek olyan országokat foglalnak magukban, amelyeknek az egészségügyi rendszereik hasonlóságot mutatnak. Magyarország Horvátországgal, Romániával, Szlovéniával, Litvániával, és Lengyelországgal tartozik egy klaszterbe. Ez a “csoportmunka” hivatott támogatni a közös kihívások azonosítását, az elemzést és problémafeltárást követően pedig a megoldásokat tartalmazó javaslatok kidolgozását.

Az Egészségügyi Menedzserképző Központ az OKFŐ kapcsolt szervezeteként felel az egészségügyi tervezéshez szükséges adatok gyűjtésének és tervezéshez való felhasználásának optimalizálásáért, illetve biztosítja a program honlapjának működését.