2023. február 16-án az Egészségügyi Menedzserképző Központ szervezésében ismét indul „A jelen és a jövő gyógyítása: adatvezérelt egészség és mesterséges intelligencia” című kurzus, melynek fő célja a jövő egészségügyi szakembereinek felkészítése a gyógyításban zajló digitális forradalomra. A tárgy vezető oktatója dr. Szócska Miklós (dékán, EKK) mellett, a Semmelweis Egyetem neves oktatói és az Egészségügyi Menedzserképző Központ több szakértője is részt vesz a képzésben.

A kurzus először 2022. február 3-án indult 129 hallgató részvételével. A képzésre az egyetem valamennyi karáról (ÁOK, FOK, GYTK, EKK) jelentkeztek hallgatók. Az oktatás során fontos szempont volt, hogy a különböző területek képviselői együtt tudjanak gondolkodni, egymást támogatva, közösen dolgozzanak egy-egy feladaton.

A tavaszi félévben zajló képzésen bemutatták az egészségügyben várható digitális fejlesztési irányokat, a jövő gyógyításában egyre nagyobb szerepet kapó digitális megoldásokat, az adatok alkalmazásának jelentőségét és az adatokon alapuló döntéshozatal fontosságát. A résztvevők megismerkedtek az egészségügyi ellátás során keletkezett adatok típusával, az adathasznosítás- és a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségeivel, illetve a kapcsolódó jogi, adatbiztonsági és kiberbiztonsági fogalmakkal és alapokkal. A hallgatók betekintést nyertek továbbá a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásába néhány diagnosztikus modalitásban való felhasználás gyakorlati bemutatásával.

Dr. Szócska Miklós a veszélyhelyzet idején alkalmazott digitális egészségügyi megoldásokat mutatta be, dr. Palicz Tamás a zsarolóvírusok és kibertámadások veszélyeire hívta fel a figyelmet, dr. Joó Tamás az adatvezérelt megoldások népegészségügyi küzdelemben betöltött szerepét emelte ki előadása során.

A kurzus végén a hallgatók 10-15 fős, szabadon választott csapatot alkotva rövid videókat készítettek az elhangzott előadásokra alapozva a jövő egészségügyének sajátosságairól és kihívásairól. Az elkészült rövid videókat közös vetítés során együtt értékelték, pontozták. Az értékelés ezen formája nagyon tetszett a résztvevőknek, a tárgyat lezáró vizsgafeladatot izgalmas csapatépítő élményként élték meg. 

A gyakorlatorientált tárgy mind tartalmában, mind célját tekintve egyedülálló a képzési palettán: a közösségi élmény nyújtása, a csapatmunka épp úgy célja a kurzusnak, mint a tudás átadása. Az Egészségügyi Menedzserképző Központ a résztvevőknek a későbbiekben is lehetőséget biztosít további együttműködésre, tehetséggondozó programokon való részvételre. 

A 2023. február 16-án, dr. Szócska Miklós előadásával induló tavaszi kurzusra még lehet jelentkezni, az Egyetem mindegyik Karáról várjuk a hallgatókat!

 

A jelen és a jövő gyógyítása: adatvezérelt egészség és mesterséges intelligencia kurzus 2022-ben

Galéria

2kép
A jelen és a jövő gyógyítása: adatvezérelt egészség és mesterséges intelligencia kurzus 2022-ben