A pandémia tanulságai: a jelen menedzsmentje és a jövő alakítása

Az IME – Az Egészségügyi Vezetők Szaklapja 2022. október 26-27-én immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg hagyományos Infekciókontroll és Betegbiztonság Konferenciáját. Idén a NEVES Egyesület a Betegbiztonságért társszervezőként bekapcsolódik a konferencia megrendezésébe, újabb megközelítéseket és szempontokat emelve be a rendezvény programjába. 

Kérdés, hogy a prevenció mennyire fontos összlakossági szinten és az egészségügyi ellátás részeként, hogy melyek a multirezisztens kórokozók emelkedő előfordulásának okai és ezt hogyan lehetne visszafordítani. Vajon milyen hatást fejtett ki a földrajzi távolságok lerövidülése, az átfogó kormányzati irányítású ismeretterjesztő kampányok a fertőzések okairól, megelőzésükről, a védőoltásokról, az antibiotikumok használatáról, a kórházi fertőzésekről? Mindezt továbbgondolva a pandémia idején szerzett tapasztalatok hogyan hatnak a jelen menedzsmentjére és hogyan formálják, alakítják a jövőt?

A konferencia előadói között van infektológus, epidemiológus, higiénikus, gyakorló mikrobiológus, intenzív- és gyermekorvos, szakdolgozók, jogász, kórházi vezető, nemzetközi és hazai szervezet vezető tisztségviselője, tudománytörténész, kommunikációs szakember és szociálpszichológus.

Magától értetődik, hogy ebben az évben az új típusú koronavírus világjárvány adja a konferencia kiemelt témáját. Máshol még el nem hangzott előadások foglalják össze a szakmai közösségek, az egészségügyi vezetés, a sajtó és rajtuk keresztül a lakosság számára fontos, magyarázatra szoruló tudnivalókat.

Tervezett témakörök:

  • A pandémia ellátásának értékelése: oktatások, átszervezések hatékonysága
  • Mit nyerünk a teszteléssel – közgazdasági szempontból
  • Mit jelent együtt élni a SARS-CoV-2-vel?
  • Jövő kórháza: infrastruktúra az infekciókontroll és betegbiztonság szolgálatában
  • Nem várt események az egészségügyi ellátás során
  • A laikusok/civilek szerepe az egészségügyi ellátásban
  • Helyi jógyakorlatok, megvalósult szakmai projektek és eredményeik (fogászat, vénabiztosítás, hólyagkatéterezés, érkatéterezés, neurológiai ellátás)

A 2022-es konferenciának külön aktualitást ad az új egészségügyi ágazati vezetés új szempontrendszere, kiemelt prioritásai, amelyek bemutatásra kerülnek az eseményen.

Bővebb információ és a regisztrációs felület a memt.hu oldalon lesz elérhető hamarosan.