A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve, az Egészségügyi Menedzserképző Központ szakmai támogatásával idén második alkalommal tartja meg az EGÉSZSÉGPART elnevezésű egészségügyi szűrő-, és felvilágosító programsorozatát, amelynek célja a helyi lakosok és a Balaton mellett nyaralók szűrése és egészségesebb életmódra ösztönzése.

A magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban kritikusan rossz, amely elsősorban az egészségtelen életmódnak és a káros szenvedélyeknek köszönhető. A Nemzeti Népegészségügyi Központ „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” programja ötödik éve látogat el olyan kis lélekszámú településekre, ahol a közlekedési adottságok miatt nehezen hozzáférhetők a szűrések, vizsgálatok. A program eredményességét mutatja, hogy 2018 és 2021 között összesen 371 településen, 416 szűrési napon több mint 30.000 pácienst vizsgáltak meg.

A daganatos megbetegedések között egyre gyakrabban fordul elő bőrrák. Az új megbetegedések száma körülbelül tíz évente duplájára emelkedik. A nyári időszakban ezért különös figyelmet kell fordítani az UV sugárzás veszélyeire is. Ennek apropóján az Egészségpart munkatársai a strandok közelében teszik elérhetővé a szűréseket, valamint a mindennapi életbe is beépíthető, személyre szabott életmód tanácsokat adnak.

Az Egészségpart három nyári héten, szerda és vasárnap között látogat el a legnépszerűbb balatoni strandokra. Az idei évben a Balaton parti települések mellett a környék egy-egy kisebb településén (Gamás, Látrány), valamint a veszprémi Haszkovó lakótelepen is lehetőség volt az ingyenes vizsgálatok igénybevételére. A program kiemelt célja, hogy a helyben végzett szűrővizsgálatok lehetőségével minél több ember élhessen.

A nyári szűrőprogram utolsó hetének helyszínei:

  • augusztus 10.: Csabrendek
  • augusztus 11.: Lesencetomaj
  • augusztus. 12-14.: Gyenesdiás (Diási Játékstrand előtti parkoló)

További információ programsorozatról az egeszsegpart.com oldalon olvasható.

Elérhetőség: egeszsegpart@memt.hu