Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Digitális Jólét Program és a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont együttműködésében, Erdős Pál születésének évfordulója alkalmából, hagyományteremtő jelleggel, hálózattudományi műhelykonferenciát tartottak 2022. március 26-án az ELTE Kollégiumában. 

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar meghatározó szerepet tölt be digitalizáció, adatgazdaság, hálózatkutatás témában. Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője a konferencia során kiemelte, hogy dr. Szócska Miklós (dékán, EKK) a magyar közigazgatásban elsőként alkalmazott sikeresen hálózattudományi eszközöket Barabási-Albert Lászlóval együttműködve.

dr. Szócska Miklós (dékán, Egészségügyi Közszolgálati Kar)

Az eseményen Dr. Szócska Miklós bemutatta a hálózatkutatás legaktívabb, leggyakoribb alkalmazási területeit az egészségügyben, kiemelve, hogy 2010-2014 között rutinszerűvé vált a hálózatelemzések döntéselőkészítésben történő használata. Az előadásában ismertette az erre vonatkozó esettanulmányokat és a legújabb lehetőségeket, hangsúlyozva, hogy az adat életet ment és közpénzt takarít meg. 

Dr. Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára köszöntő videóüzenetében kifejtette, hogy a hálózatkutatás a mesterséges intelligencián alapuló adathasznosítás egyik legkézenfekvőbb és leghasznosabb formája lehet, amely a lakosság kényelmének növelése mellett az állam és gazdasági szereplők működését is támogathatja.

Dr. Darázs Lénárd, az Eötvös Loránd Tudományegyetem általános rektorhelyettese beszédében kiemelte, hogy a hálózatkutatás mai neves művelői méltó követői Erdős Pál szellemi örökségének, akinek munkássága a mai napig nemzetközi szinten is meghatározó a hálózatkutatás tudományának területén is.

Az eseményen Dr. Scheuer Gyula, az Eötvös Loránd Tudományegyetem kancellárja is köszöntötte a résztvevőket, és egyben megköszönte a Digitális Jólét Program kezdeményezését, melynek eredményeként az ELTE Nagytétényi Úti Kollégiumot Eötvös Loránd Tudományegyetem Erdős Pál Tagkollégiumra nevezik át, valamint Erdős Pál tiszteletére – a konferencia zárásaként – emléktábla kerül elhelyezésre.

Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője, a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont vezetője előadásában kiemelte, hogy a hálózatkutatásban rejlő lehetőségek kihasználásával egy olyan kezdeményező, innovációalapú hálózatkutatási ökoszisztéma létrehozására lenne mód, amely aktívan hozzájárul az adatalapú gazdaság növekedéséhez. 

Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke előadásában a hálózatkutatás kiemelt szerepéről beszélt a diplomácia világának vonatkozásában. Hangsúlyozta, hogy a kormányzatok számára fontos, hogy a világon létrejövő, egyre befolyásosabb technológiai, gazdasági, illetve pénzügyi és politikai hálózatokat láthatóvá tegyék, megértsék, döntéshozatali folyamataikban az ezekből levonható következtetésekre támaszkodni tudjanak.

A konferencia kerekasztal-beszélgetésén a résztvevők a hálózattudományokkal, illetve a mesterséges intelligencia kutatásával és alkalmazásával összefüggő kutatási irányokat járták körbe. Dr. Czékmann Zsolt, a Miskolci Egyetem Államtudományi Intézet Közigazgatási Jogi Tanszék tanszékvezetője, egyetemi docense, Dr. Auer Ádám, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Civilisztikai Tanszék egyetemi adjunktusa, Pollner Péter, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Fizikai Intézet tudományos főmunkatársa, Joó Tamás, Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ senior egészségügyi közgazdásza, valamint Dr. Zsombok László, a SWOT Magyarország Tanácsadó Kft. ügyvezetője, a beszélgetés moderátora közösen vitatták meg, hogy miért fontosak a hálózatok, illetve azok felismerhetővé, ábrázolhatóvá, kutathatóvá tétele.

Az Erdős Pál Hálózattudományi Műhelykonferencia az alábbi hivatkozásra kattintva visszanézhető:

KÖZVETÍTÉS