2021. november 19-én került sor a Doctor Honoris Causa ünnepségre, melynek keretében tizenhárom kiemelkedő, az egyetemmel szoros kapcsolatot ápoló, nemzetközi hírű professzor vehette át a Semmelweis Egyetem díszdoktori címét. A Semmelweis Szalonban rendezett eseményt dr. Merkely Béla rektor nyitotta meg, aki emlékeztetett rá, hogy immár 46. alkalommal adományoz az egyetem díszdoktori címeket a karok felterjesztései alapján.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar által felterjesztett díszdoktor dr. Hans Henri Marcel Paul Kluge orvos, népegészségügyi szakértő és egészségügy-kutató, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója. Az Egészségügyi Menedzserképző Központhoz fűződő, közel két évtizedre visszanyúló szakmai kapcsolatai kiterjednek nemcsak az oktatás, hanem a kutatás és a nemzetközi szakértői munka területére is. Közös projektjeink közé olyan nagy jelentőségű fejlesztések tartoznak, mint például a WHO digitális egészségügyi programját fejlesztő műhelymunka, a WHO barcelonai irodája által szervezett, a fertőző betegségekkel való hatékonyabb megbirkózást támogató, egészségügyi finanszírozást és rendszerfejlesztést célzó nemzetközi oktatóprogram, a WHO nemzetközi változtatásmenedzsment programja, amelynek szakmai koncepcióját az EMK munkatársai dolgozták ki, valamint a betegségek költségterhe elleni védelem újszerű mérőszámainak kidolgozása és monitorozása, amely az EMK kutatóinak kezdeményezésére indult el.

Az ünnepségen Dr. Kluge így nyilatkozott: „Köszönöm a megtiszteltetést. Ezt a WHO Európai Régióban végzett munkájának elismeréseként fogom fel – és bátorításként arra, hogy folytassuk ugyanezt az utat, és bizonyítékokon alapuló intézkedésekkel küzdjünk az egészséget fenyegető veszély ellen olyan élvonalbeli tudósokkal, oktatási szakemberekkel és a kutatóintézetekkel való partnerségek révén, mint amilyen az Önöké.”

A laudációkat követően dr. Merkely Béla, dr. Kellermayer Miklós, dr. Szócska Miklós, valamint dr. Benyó Zoltán adta át a díszdoktori címről szóló oklevelet és stólát a díjazottaknak.

További díjazottak

Gratulálunk!