Az Egészségügyi Menedzserképző Központ, együttműködésben a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközponttal, gyakorló orvosok részére indított szakmai továbbképzést „Adatvezérelt egészség – a mesterséges intelligencia helye a mindennapi gyógyításban” címmel, azzal a céllal, hogy bevezesse a résztvevőket a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekbe. Az akkreditált program elvégzéséért 8 továbbképzési pont jár.

A képzéssorozat 2021. július 27-én kezdődött a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban, majd másnap folytatódott a Soproni Erzsébet Oktató Kórházban. Mindkét helyszínen nagy volt az érdeklődés a téma iránt, közel 70 fő vett részt a két képzésen.

A folytatás az alábbi helyszíneken és időpontokban tervezett:

  • 2021. október 6. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, Szolnok (13:00-15:30)
  • 2021. október 12.
    • Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, Nyíregyháza (9:30-12:00)
    • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Miskolc (13:30-16:00)
  • 2021. október 19.
    • Csolnoky Ferenc Kórház, Veszprém (9:30-12:00)
    • Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, Székesfehérvár (13:30-16:00)

A programsorozatot lezáró esemény várható időpontja 2021. november 9., helyszíne a budapesti Magyar Honvédség Egészségügyi Központ.

A képzés a Tématerületi Kiválósági Program keretében valósul meg, amelyen bemutatjuk az Egészségügyi Menedzserképző Központ adatvezérelt egészség irányába mutató kutatás-fejlesztési tevékenységét. A kutatás célja, hogy az egészségügyi adatokban, valamint a mobileszközökből, felszíni és implantált szenzorokból származó adatok elemzéséből az egészségügyi ellátóknak és a betegeknek preventív, diagnosztikus és terápiás segítséget nyújtson. Az előadások betekintést adnak az adatvezérelt egészség jövőképébe, szólnak a mesterséges intelligencia alkalmazások bevezetésének jogi és kiberbiztonsági aspektusairól, valamint kitérnek a két népegészségügyileg kiemelt területen – a mammográfia és a vastagbélszűrés terén – elért eredményekre.