Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. október 19.
404713 Összes oltás

A WHO közel két évtizede tűzte zászlajára a betegbiztonság ügyét, szeptember 17-ét pedig a Betegbiztonság Világnapjaként hirdette meg 2019-ben. Az idei téma a biztonságos szülészeti és újszülöttellátás. Ebben az évben hazánkban szeptember 16-án online formában került megrendezésre  a betegbiztonsági konferencia a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ, a NEVES Egyesület és a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság szervezésében, a WHO Magyarországi Irodájának támogatásával.

A konferencián Dr. Belicza Éva köszöntötte a résztvevőket, majd Szigeti Szabolcs a WHO Magyarországi Irodájának megbízott vezetője tolmácsolta a WHO üzeneteit. Az idei év mottója: „Cselekedj most a biztonságos és tiszteletet biztosító szülésért!” A WHO 3 cselekvési irányban határozta meg a legfontosabb tennivalókat:

 • Az anyáknak és az újszülötteknek biztosítani kell a legmagasabb szintű összehangolt ellátást a kórházakban, az alapellátásban, illetve az otthoni környezetben.
 • Erőt és energiát kell szánnunk az egészségügyi dolgozók képzésére és folyamatos pótlására.
 • A WHO Európai munkaprogramja sürgeti az összefogást a társadalom kulcsfontosságú ágazatai között, bevonva a különböző betegszervezeteket.

A felvezető szavak után, 11 előadás hangzott el a témához kapcsolódóan:

 • Betegek és jogaik változó környezetben, különös tekintettel a terhességgel és szüléssel kapcsolatos ellátásokra (Gervai Nóra jogász, egészségpolitikai szakértő és Oriold Károly, a Nemzeti Betegfórum alapítótagja)
 • Koraszülés és koraszülött-mentés (Berényi Anikó, gyermekgyógyász és neonatológus szakorvos, Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálata)
 • Egészségtudatosság fejlesztése a családtervezéstől a gyermek 6 éves koráig (Árváné Egri Csilla, osztályvezető, NNK Szűrőprogram Irányítási Osztály)
 • Kihívások a rossz szociális körülmények közt élő várandósok és újszülöttek gondozása terén (Varga-Szilágyi Zita, gyermekgyógyász szakorvos, házi gyermekorvos)
 • Semmelweis nyomában – az infekciókontroll és a szülés (Dr. Szabó Miklós, Neonatológai Tanszéki Csoport I.sz. Gyermekklinika professzora)
 • A háborítatlan szülés lehetőségei (Fábiánné Jasku Erzsébet, megyei vezető ápoló, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály)
 • Koraszülöttek fejlődéstámogató ellátása a gyakorlatban (Nádor Csaba, Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika neonatológus főorvosa, a Melletted a helyem Egyesület alapítótagja)
 • Hungarikum: a védőnői ellátás (Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége és a Védőnőkért, Új Szülők és Újszülöttekért Alapítvány elnöke)
 • A phenylketonuria szűrése és dietoterápiás szabályai, lehetőségei (Szekeres-Simonová Erika, Semmelweis Egyetem, I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika dietetikusa, okleveles egészségügyi tanár)
 • Szemészeti szűrővizsgálatok a védőnői ellátás keretében (Kacsó Melinda, Nógrád Megyei Kormányhivatal, megyei vezető védőnő, minőségügyi és betegbiztonsági menedzser)
 • Bababarát Kórház kezdeményezés és családközpontú ellátás a szülészeten (Dr. Bóné Veronika, tudományos munkatárs, Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet és Dr. Kun Judit Gabriella, orvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó)

A hátrányos helyzetű várandósok és újszülöttek gondozása különösen nagy kihívás elé állítja a szakembereket, hangzott el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében házi gyermekorvosként dolgozó Dr. Varga-Szilágyi Zitától. A várandósok többek között az ultrahang vizsgálatra sem mennek el, így nem ismerhető fel az esetleges fejlődési rendellenesség. A dohányzás rendszeres a várandósok körében, és gyakori, hogy a lakhatási nehézségek miatt a családtagok ott dohányoznak, ahol az újszülött és az anya tartózkodik. A kiskorú anyák és újszülöttek gondozását a kijelölt gyám nehéz elérhetősége is akadályozza.

Dr. Szabó Miklós a Semmelweis Egyetem Neonatológiai Tanszéki Csoportjának professzora felhívta a figyelmet arra, hogy a világon az összes betegség közül az újszülötteket érintő ártalmak következtében alakulnak ki a legnagyobb arányban az egészségben eltöltött életév-veszteségek. Az újszülötteket és a koraszülötteket érintő ártalmakban a fertőzéseknek nagyon komoly szerepe van. A fertőzések kialakulásának megelőzésével kapcsolatban hangsúlyozta a következő tényezők szerepét: a diagnózisok felállításának szakmai megalapozottsága, szükség és lehetőség esetén szűrővizsgálat végzése, indokolt esetben végzett antibiotikum kezelés, invazív beavatkozások számának csökkentése, kézhigiéné, eszköz- és környezeti higiéné, zsúfoltság, megfelelő ápolói létszám.

Dr. Nádor Csaba, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika neonatológus főorvosa, a Melletted a helyem Egyesület alapítótagja elmondta, hogy a koraszülöttek fejlődéstámogató gondoskodásában a szülőknek kiemelt szerepe van. A kultúraváltás elkezdődött ezen a téren, elindították a Családközpontú fejlődéstámogató ellátás alapozó képzést, melyet országszerte egyre több szakember végez el.

A Magyar Védőnői Szolgálat kiemelt nemzeti érték, szilárd, biztos alap az ellátásban, ezért is került 2015-ben a Hungarikumok közé. Egyedülálló család- és gyermekvédelmi támogató rendszer, mely a családok otthonába viszi a segítséget és támogatja a várandós és a gyermekágyas anyát is. Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége és a Védőnőkért, Új Szülők és Újszülöttekért Alapítvány elnöke előadásában kiemelte az érintett szakterületek összehangolt együttműködésének jelentőségét. Jelmondatuk ezért: „A jövőt fejlesztjük a mában, együtt vagyunk jók!”

A szakmai program utolsó előadásában Dr. Bóné Veronika a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének tudományos munkatársa Dr. Kun Judit Gabriellával közös előadásában irányította rá a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az anyák tapasztalatainak felhasználása az ellátás fejlesztésében. Meggyőződésük, hogy a szakemberhiány nem lehet kifogás a fejlesztések megvalósításában. Hangsúlyozták, hogy az anya és a baba ellátása minden szempontból egy megbonthatatlan egység, ezért a bababarát, családbarát, anyabarát, családközpontú ellátás nem állítható egymással szembe, mindegyik hátterében ugyanannak a protokollnak kell meghúzódnia. Emellett ismertették a kórházak minősítési szempontjait és a sikeres szoptatás tíz lépését.

A konferencia zárógondolataiban Dr. Lám Judit  kiemelte, hogy inspiráló, értékes előadások hangzottak el, melyek további szakmai párbeszédek kialakulását segíthetik a szülés körüli ellátás még biztonságosabbá és eredményesebbé tétele érdekében.

A konferencia publikus előadásai a NEVES honlapon érhetők el.

Ajánljuk figyelmébe:

 • Az Egészségkalauz oldalán megjelent egy interjú a szülés körüli biztonságos ellátáshoz kapcsolódóan, két szakértőnk véleményével
 • WHO oldalán az interjúból egy angol nyelvű összefoglalót olvashat