Az Egészségpart Balaton rendezvénysorozat a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közös szervezésében valósul meg 2021 nyarán. A program a Magyar Nemzeti Bank támogatásával jött létre, szakmai előkészítésében a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja és a Veszprém megyei egészségügyi intézmények is részt vettek.

Veszprémbe július 10-én, szombat délelőtt gördült be a program négy darab szűrőbusza. A Laczkó Dezső Múzeum előtti parkolóban egészségügyi szakemberek, és a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének képviselői várták az érdeklődőket különböző szűrővizsgálatokra. A vizsgálatok fókuszában elsősorban a bőrgyógyászat állt, amely kifejezetten a nyári időjáráshoz kapcsolódó szűrővizsgálatként az UVB-sugárzás elleni védekezés fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet. 

A szűrőbuszokban általános szűrővizsgálatok és fogászati vizsgálatok is zajlottak a magyar Fogorvostanhallgatók Egyesületének közreműködésével, ahogy ezt Joó Tamás, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság elnökhelyettese is kiemelte a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Bertókné Tamás Renáta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője Veszprémben elmondta: köztudott, hogy a magyarok egészségügyi állapota nem a legjobb Európa más államaihoz viszonyítva, ugyanakkor hozzátette, hogy az elmúlt 10 évben már elindult pozitív irányba egyfajta változás, ebben a szakembereknek, a döntéshozóknak és a társadalom minden tagjának is komoly felelőssége van.

Ugyanezt a felelősségvállalást emelte ki Ovádi Péter országgyűlési képviselő is a rendezvényen, aki szintén támogatta a szűrőprogram veszprémi állomását. A képviselő megköszönte az egészségügyi dolgozók elmúlt másfél éves kitartó munkáját is. Erről az időszakról úgy fogalmazott, hogy mindenki előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a legnagyobb kincsünk az egészségünk, aminek megőrzéséért pontosan ilyen prevenciós programokra van szükség, mint amilyen az Egészségpart is.

Végezetül Porga Gyula polgármester szintén megköszönte a koronavírus járvány ellen végzett munkát, az Egészségpart szűrőprogram kapcsán pedig kiemelte, biztos benne, hogy sok érdeklődő felkeresi a buszokat, hiszen Veszprémben hagyománya van az ilyen prevenciós programoknak, ha pedig csak egy embernél sikerül kiszűrni egy kezdődő betegséget, már megérte megszervezni!

A program nagy sikerrel zárult az első állomáson, közel 100 veszprémi lakos vett részt a szűrővizsgálatokon, ahol az Egészségpart bőrgyógyász szakemberei 4 rosszindulatú elváltozást is találtak, ami azt bizonyítja, hogy a szűrővizsgálatok igénybevétele létfontosságú!

Az Egészségpart következő állomása július 17–18-án Balatonakarattyán lesz, majd a következő hétvégéken Balatonfüredre, Balatonalmádiba, Csopakra, Gyenesdiásra és Keszthelyre érkeznek az Egészségpart szűrőbuszai és prevenciós programjai.