2021.május 5-én került sor a Hocare2.0 Interreg projekt II. Regionális online konferenciájára, melyen a KKV-k, a közszolgáltatók, hazai és nemzetközi szakemberek együtt vitatták meg az otthonápolási és házi betegellátási/gondozási szolgáltatások legújabb európai trendjeit.

Az eseményt az Országos Kórházi Főigazgatóság azzal a céllal szervezte meg, hogy a résztvevő szakembereket megismertesse a nyílt innováció és a közös értékalkotás (co-creation) módszertanának alkalmazása terén szerzett európai trendekkel, legfrissebb hazai és nemzetközi gyakorlatokkal. Továbbá gyakorlati példákon keresztül mutassa be a projektben közreműködő 6 ország jógyakorlatait és tapasztalatait arról, miként segítheti a közös értékalkotás módszertana az innovatív termékek és szolgáltatások fejlesztését az otthonápolás/otthon gondozás területén.

Európa népessége elöregszik és egyre nagyobb a hiány az időseket gondozó szakdolgozókból. Ezért szükség van az egészségügyi és szociális ellátás folyamatainak digitalizálására. A Hocare2.0 projektben kiemelten fontos az új, innovatív termékek és szolgáltatások fejlesztésében elérhető jógyakorlatok megosztása. A konferencia első, angol nyelvű részében ezek ismertetése zajlott előadások és workshop formájában. Bemutatták például a Globodemic Technologies magyar kkv által kifejlesztett eszközt, ami a csonttörések gyógyulását segíti, illetve a törések rehabilitációs idejét csökkenti.

A konferencia délutáni, magyar nyelvű része a nyílt innováció és a közös értékalkotás irányzatairól szólt, elsősorban olyan hazai jógyakorlatok megosztásával, amelyek a cégek számára nyújtanak ösztönzést a végfelhasználók bevonásával kialakított termékek és szolgáltatások fejlesztéséhez. Az Európai Unióban számos olyan kezdeményezés létezik, amelyekkel az otthonápolási/gondozási termékek, vagy szolgáltatások fejlesztését és használatát támogatják. (pl.: European Network of Living Labs, Living & Care Labs or D-Care Labs).

A konferenciát moderált panelbeszélgetés zárta, amelyben az EMK egészségügyi innovációs szakértője, Kis Márton is részt vett. A panel szakértői hangsúlyozták, hogy a jövőbeni cél az otthonápolási/gondozási szolgáltatásokhoz történő hozzáférés javítása, minőségük fejlesztése és költséghatékonyságuk fokozása, amihez elkerülhetetlen a szociális és egészségügyi ellátások folyamatainak és a megvalósításukhoz szükséges technológiai innovációknak együttes újragondolása.

További információ a HoCare2.0 projektről:

https://www.interreg-central.eu/Content.Node/HoCare2.0.html