A Nature lapcsaládhoz tartozó Scientific Reports folyóiratban jelent meg hazai kutatók, egyetemi műhelyek és mobilszolgáltatók képviselőinek közös tanulmánya, amely az országos szintű népességmozgás monitorozását mutatja be a mobileszközökből származó adatok segítségével. Büszkék vagyunk arra, hogy a tanulmány szerzői között kollégáink is szerepelnek: Szócska Miklós, Gaál Péter, Joó Tamás, Palicz Tamás és Pollner Péter.

A kutatócsoport a három nagy mobilszolgáltatóval közösen dolgozta ki a lakosság mozgását települési szinten monitorozó módszertant, amely pontos eszközt ad a kormány kezébe, amikor értékelni akarja, hogy az egyes korlátozó intézkedések milyen hatást értek el.

A járványmodellezési munkacsoport adathasznosítási, digitális egészségüggyel foglalkozó kutatócsoportjának vezetőjével, dr. Szócska Miklóssal készült interjú az alábbi linken érhető el:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210316/szenzacios-magyar-siker-a-jarvany-egyedulallo-hazai-megkozelitesere-es-a-peldatlan-osszefogasra-kulfoldon-is-felfigyeltek-474192