2020 őszén az EnterMode program keretében a Semmelweis Egyetem 3 hallgatója kezdett gyakornoki munkát különböző orientációjú, ám valamilyen formában egészségügyhöz szorosan kapcsolódó gyakornoki helyen.

Az EnterMode modell célja, hogy elősegítse és megkönnyítse a vállalkozói készségek és kompetenciák elsajátítását a felsőoktatásban résztvevő hallgatók számára a szakmai gyakorlatuk során.  A projektben 8 ország szakértői vesznek részt ​​Belgiumból, Németországból, Görögországból, Magyarországból, Írországból, Olaszországból, Szlovákiából és Hollandiából. A gyakornoki program hazai bevezetését és előkészületeit a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ koordinálja.

A hallgatókat a vállalatokkal egyeztetett specifikus kritériumok alapján, online interjúk során választották ki. A három fogadóhelyre közel húsz Semmelweis Egyetemen tanuló diák jelentkezett, különböző területekről.

A gyakornokokat fogadó vállalatokat felkérés alapján választották ki a projekt munkatársai.  A kiválasztott cégek mindegyike szívesen alkalmazza a javasolt EnterMode módszertant annak érdekében, hogy nyisson egy újfajta szemléletmód irányába és fejlessze gyakornokai vállalkozói kompetenciáit. A fogadóhelyek eltérő szervezeti formával rendelkeznek, van közöttük start-up, magánklinika és alapítvány is.

A COVID-vírus következtében kialakult digitális munkavégzés során a gyakornokoknak lehetőségük nyílt kipróbálni a virtuális lehetőségeket, az online meetingeket és a közös munkát online felületen is. Bár eltérő feladatokat kaptak, mindenki egyaránt izgalmasnak és hasznosnak tartja a programot, a hallgatóktól csak pozitív visszajelzések érkeznek. Néhány ezek közül:

  • „Már ez az egy hónap sokat segített abban, hogy sokkal átfogóbb képet kapjak a leendő szakmámról.”
  • „Lehetőségem volt már több workshopon is részt venni, amelyek nagyban hozzájárultak személyes fejlődésemhez.”
  • „Mentorom mindenben segített nekem, így sokat fejlődtem, leginkább kommunikációs téren.”
  • „Az itt szerzett gyakorlati tudást nem tanítják a tankönyvek.”
  • „Változatos feladatokkal találkozok nap mint nap, amiket egyedül kell megoldanom. Ezek mellé természetesen rengeteg támogatást kapok és felejthetetlen élményeket.”

Az EnterMode modell megvalósítását – a gyakorlati helyeken túl – további eszközök is segítik. Ilyen eszköz az on-line „komoly játék”, melynek célja a projekt képzési módszertanának realizálása és a vállalkozói készségek elsajátításának támogatása. A másik eszköz a Gyakorlatközösség, ahol a felsőoktatási oktatók és a vállalati mentorok támogatást, kapcsolódó erőforrásokat és anyagokat találnak, valamint párbeszédet folytathatnak a szakmai gyakorlat előrehaladásával kapcsolatban.

Bővebb információ az EnteMode projektről:

https://semmelweis.hu/emk/szakertoi-tevekenyseg-projektek/futo-projektek/entermode/

https://entermode.eu/