Idén nyolcadik alkalommal jelent meg a  Medicina évkönyv, melyben az EMK szakértői az alábbi témákkal vannak jelen:
 
Dr. Szócska Miklós és Dr. Gaál Péter: Digitális megoldások a járványkezelésben – adattudományi innováció és a Covid-19 kihívásai
 
Dr. Gaál Péter: Betiltható-e a hálapénz?
 
Dr. Palicz Tamás és Dr. Bencsik Balázs (Nemzeti Kibervédelmi Intézet igazgatója): Az egészségügy a kiber-bűnözés kiemelt területe
 
Dr. Sinkó Eszter: Rendszerszintű veszteségeink, avagy a hátraarc kellemetlenségei
 
Joó Tamás: Egészségbiztonsági kihívások a 21. században
 

“Nem hiszem, hogy túlzást lenne azt állítani, hogy az idei Medicina évkönyv 156 oldalának kritikus és értékes elemzései, megfontolandó véleményei, a hazai egészségügy állapotát hűen elénk táró írásai mementóként maradnak meg az utókor számára: egy parányi, kegyetlen, ismeretlen vírus, hogyan képes fejre állítani a fejlettebb országok, köztük hazánk életét is” – fogalmazott méltatásában Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke. Az évkönyvben az egészségügyi ágazat vezetőinek, a járvány levezénylésében frontvonalban lévőknek, a tudományos világ elsőszámú   képviselőinek, akadémikusoknak, virológusoknak, a kibervédelemben jeleskedőknek, egészségügyi közgazdászoknak, az ágazat érdekképviseletét ellátó szervezetek vezetőinek, az egészségipart képviselőknek, a ragályt előrejelző adatbázisok módszertanát kidolgozóknak, és a betegség megelőzésében, a gyógyítás frontvonalában küzdőknek az elemző írásai jelentek meg. „Tavaly, a 2019 évi Medicina könyv bemutatóján úgy fogalmaztam, hogy egyre népszerűbbé válik a kötet. Most úgy fogalmaznék: kordokumentum lesz a Medicina 2020-as évkönyv. Egy olyan esztendő egészségügyét és a kapcsolódó szakmákat bemutató könyv, amely, a benne publikáló prominens szerzőknek köszönhetően előrevetíti: soha többé nem lesz, nem lehet már ugyanaz az életünk, nem lehet ugyanolyan az egészségügyi ellátórendszerünk, mint amilyen eddig volt. „Mindenki rádöbbent, hogy a gyógyító intézmények nem csupán elköltői a közpénzeknek, hanem az emberek egészségének, életének visszaadásával fontos tényezői a nemzetgazdaságnak, a GDP növekedésnek” – mondta Kovács Árpád.

A hagyományoknak megfelelően a kötetben megtalálható a 200-200 legnagyobb árbevétellel rendelkező, közfinanszírozott gyógyító intézmény, illetve egészségipari vállalat. E mellett kisebb táblázatokban nyomon lehet követni, hogy a különféle gyógyító beavatkozásokért mekkora összeget fizetett az egészségbiztosító az előző évhez képest, hogyan alakultak a várólisták, illetve, hogy az egészségipar különféle szektoraiban tevékenykedő cégeknek hogyan alakult az árbevétele, ugyancsak az előző évhez képest. Látható, hogy új cégek kerültek föl a listákra, látható, miként fejlődött az egészségipar. A táblázatokat egészségügyi közgazdászok, egészségbiztosítási szakemberek elemezték. A számadatok validak, hiszen az adatbázisokat, csakúgy, mint az elmúlt hét évben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és a Bisnode Magyarország bocsátotta a szerkesztők rendelkezésére.

„Úgy vélem a nyolcadik alkalommal megjelenő Medicina évkönyv valóságos tükörképet mutat fel az egészségügy, az egészségipar jelen állapotáról, a közeljövő terveiről. Egyfajta korkép a jelen és a jövő számára is, ha majd valaki pár év, netán évtized múlva vissza kíván tekinteni arra, hogyan is nézett ki az ágazat a 2020-ban” – szögezte le Kovács Árpád, aki az évkönyvhöz kötődő kiválósági díjakat odaítélő szakmai zsűri elnöke.

Az idei Medicina évkönyv a növekedés.hu kiadásában jelent meg, megrendelhető a szerkesztoseg@novekedes.hu e-mail címen.