Januárban indult az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (European Institute of Innovation and Technology – EIT Health) támogatását élvező AMR DetecTool projekt, melynek célja egy antibiotikum rezisztencia rapid tesztelési eszköz vizsgálata és piacra jutásának támogatása. Az AMR DetecTool lehetővé teszi a multirezisztens baktériumok közvetlen kimutatását klinikai mintákból, ezáltal a folyamat 30 percre rövidülhet. Az eszköz bevezetésének köszönhetően emberéleteket lehet megmenteni, gyorsabb gyógyulást és látványos költség csökkenést elérni a kezelések során. 
A projekt sikerét mutatja, hogy a Semmelweis Egyetemen is tesztelt eszközt már a londoni Science Museum is kiállította, megtekinthető volt Shanghaiban és Kalkuttában, illetve tavaly az ENSZ 74. Közgyűléséhez társított Superbugs című kiállításon is.
 
Az Egészségügyi Menedzserképző Központ aktív részvételével zajló AMR DetecTool projekt főbb eredményeit és eseményeit októberben induló hírlevelükben is nyomon követhetik az érdeklődők.
Bővebb információ és feliratkozás: https://amrdetect.eu/news-letters/