Április 23-án a széles nyilvánosság számára is rendkívül hasznos online konferencián osztották meg gondolataikat a járványügyről és a védekezésről a kormány munkáját támogató kutatók és szakemberek. A konferencia előadói között volt Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai programvezetője, Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszékének docense, Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem professzora és Szócska Miklós, intézetünk igazgatója is. Előadásában kitért arra, hogy a megbetegedések száma analóg képet mutat a társadalmi mozgás hálózatának modelljével. A mozgásindex az intézkedések bevezetése óta csökkenő képet mutat országosan, de volt olyan időszak, amikor például Veszprém és Somogy megye üdülőkörzeteiben kiugróan növekedett ez a mutató. Az előadás az elmúlt 1 hónap megfeszített munkáját mutatta be, amely nem tudott volna megvalósulni a mobilszolgáltatók adattudósai, elemzői és szakértői nélkül, így nekik is köszönet jár a járvány elleni küzdelemben.

Az ITM által kezdeményezett tudományos konferencia célja az volt, hogy bemutassák, milyen tudományos kutatások és előrejelzések adják a hátterét a járvány elleni védekezés kapcsán hozott kormányzati intézkedéseknek. Palkovics László kiemelte, hogy a vírus terjedése szigorú intézkedésekkel kontroll alatt tartható ugyan, de ezeket a széleskörű korlátozó intézkedéseket sem társadalmi, sem gazdasági szempontból nem lehet fenntartani hosszú távon. A védekezés május elején kezdődő második fázisában tehát a korlátozások biztonságos feloldásához szükséges feltételek meghatározása a legfontosabb feladat.

A járványmatematikai és egyéb kutatások szerepe a koronavírussal szembeni védekezésben című teljes konferencia a Digitális Jólét Program videócsatornáján érhető el.