A Covid-19 vírus folyamatosan terjed az egész világon, félelmet és aggodalmat okozva az egészségügyi rendszerek, másrészről a gazdaság – a mikro- és makro-környezet – kapacitása miatt.

Mivel az otthontartózkodás és a másokkal való távolságtartás a vírus elleni leghatékonyabb „fegyver”, a munkahelyek többségénél otthoni munkavégzést rendeltek el az alkalmazottaknak, az iskolák, oktatási intézmények pedig távoktatást biztosítanak a diákok, hallgatók számára.

Mindennapi szokásaink tehát teljesen megváltoztak, ezért új és eddig ismeretlen megközelítésre van szükség: az online világ adta lehetőségek kihasználására.

A hatalmas érdeklődés miatt szinte lehetetlen a napokban új számítástechnikai eszközöket beszerezni az otthoni munkavégzés támogatására, ezért azok az intézmények, amelyek lehetővé teszik a beosztottjaik számára, hogy saját laptopon, tableten, stb. dolgozzanak, valódi fenyegetettségnek vannak kitéve, mert ezekről az eszközökről általában hiányzik a vállalati védelem (pl.: tűzfalak és korlátozások).

Tisztában kell lennünk azzal, hogy a koronavírus elterjedése hatalmas lehetőséget ad a hackereknek arra, hogy rosszindulatú mellékleteket tartalmazó leveleket, vagy csaló weboldalakra mutató e-maileket  küldjenek nekünk, ezért legyünk fokozottan óvatosak ezek megnyitásakor!

Szintén a csalók szándéka, hogy megtévesszenek bennünket érzékeny információk felfedésében, illetve, hogy  hamis jótékonysági szervezeteknek vagy célokra gyűjtsenek pénzt, ezért minden esetben közvetlenül keressük fel a támogatni kívánt intézményt/ügyet!

Az ECHO (European Network of Cybersecurity Centres and Competence Hub for Innovation and Operations) kiemelten fontosnak tartja az Ön és adatainak biztonságát, ezért mindenképp tartsa be az alábbi javaslatokat az otthoni munkavégzés/tanulás során!

  • Ne kattintson az ismeretlen feladótól érkező e-mailekben található linkekre, valamint mellékletekre!
  • Kizárólag megbízható forrásokból tájékozódjon – például legitim kormányzati webhelyek – , melyek a COVID-19-ről szóló aktuális, tényeken alapuló információkat tartalmazzák! Legyen óvatos a kissé módosított domain nevű webhelyekkel (pl.: korona-konona)!
  • Semmiképpen ne adjon meg személyes vagy pénzügyi információkat és jelszavakat e-mailben vagy csevegőprogramokban, és ne válaszoljon e-mailben ilyen kérdésekre!
  • Adományozás előtt ellenőrizze a jótékonysági szervezet hitelességét – forduljon közvetlenül a szervezetekhez vagy a kórházakhoz!
  • Ne ossza meg a munkához használt számítógépét gyermekével e-tanulás céljából!
  • Vegye figyelembe, hogy otthoni, nem biztonságos infrastruktúrát használ!
  • A vállalati VPN használatával – otthoni számítógépről – kockázatnak teszi ki az egész vállalat informatikai rendszerét, amennyiben nem tartja be a megadott szabályokat.
  • Ne dőljön be a manipulációnak – ne kattintson a koronavírussal kapcsolatos kattintásvadász linkekre!
  • Kizárólag megbízható titkosított (HTTPS) forrásokat használjon!
  • Lehetőség szerint a csevegőprogramok alkalmazása helyett maradjon a cég által biztosított kommunikációs csatornák használatánál!
  • Legyen különösen óvatos a nyilvános Wi-Fi használatakor!
  • A kamera és az audio-rendszer használata fokozza a sérülékenységet – a kémprogramok könnyen csatlakozhatnak magán- vagy vállalati beszélgetésekhez!

A világjárvány tökéletes felületet biztosít a kibertámadások számára: emberek milliói dolgoznak ismeretlen, új és kevésbé biztonságos körülmények között, és meggondolatlanul próbálnak informálódni a COVID-19 vírusról, valamint annak politikai, gazdasági és egyéb hatásairól.

Vigyázzunk egymásra és adatainkra!