Az Európai Unió hivatalos szervezete, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (European Institute of Innovation and Technology – EIT Health) támogatását élvező projekt első kick-off meetingjére január 16-17-én Párizsban került sor. A 2022 végéig futó projekt célja egy innovatív antibiotikum rezisztencia rapid tesztelési eszköz vizsgálata és piacra jutásának támogatása, amelyben 6 európai partner vesz részt, és 7 társult kórház végzi a diagnosztikai eszköz tesztelését. Ezen laboratóriumi diagnosztikai eszköz segítségével közvetlenül a betegek mintáiból lesznek majd kimutathatók a multirezisztens baktériumok, ezzel radikálisan csökkentve a megfelelő kezelés kiválasztásához szükséges időt. Az eszköz bevezetésének köszönhető célzott antibiotikum kezelésekkel emberéleteket lehet majd menteni, gyorsabb gyógyulást elérni, valamint nem utolsó sorban látványos költség csökkenést elérni kezelésekben.

A résztvevő partnerek olyan neves intézmények, mint a projekt vezető francia CEA (Alternatív Energiaforrások és Atomenergia Bizottság), a barcelonai Egyetemi Klinika valamint annak kutatóközpontja az IS Global, a világ legjobbjai között számon tartott Navarrai Egyetem barcelonai IESE Üzleti Iskolája, az eszközt gyártó francia NG Biotech orvosdiagnosztikai cég, a hatalmas kórházi hátteret nyújtó Párizsi Kórházszövetség (APHP), valamint Magyarországról a Semmelweis Egyetem és a Dél-Pesti Centrumkórház. A Semmelweis Egyetem részéről a munkában részt vesz az Egészségügyi Menedzserképző (EMK) mellett a Mikrobiológiai Intézet, valamint a Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Laboratórium.

Az EMK fogja össze az egyetem részvételét a projektben illetve két fontos munkacsomagot, az AMR Tudásportál fejlesztését és információval való feltöltését, illetve a Kommunikációs munkacsomagot is vezeti. Az EMK részéről Aszalós Zoltán (aszalos@emk.sote.hu) a projekt vezetője.