Forrásteremtés a magyar egészségügyben – makrogazdasági keretek és lehetőségek” címmel, Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora fővédnökségével került megrendezésre a XIII. IME Országos Egészség-gazdaságtani Továbbképzés és Konferencia 2019. június 19-20 között Budapesten. Az esemény az IME Interdiszciplináris Magyar Egészségügy – Az egészségügyi vezetők szaklapja és a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság második közös konferenciája volt.

Dr. Gaál Péter dékán (Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar) az egészségpolitika szemszögéből elemezte az egészségügyi forrásteremtés dilemmáit. Előadásában hangsúlyozta, hogy a forrásteremtés nem cél, hanem eszköz a társadalmi célok elérése érdekében.

Dr. Evetovits Tamás, az Egészségügyi Világszervezet Barcelonai Irodájának vezetője elmondta, hogy a szükségleteknek megfelelő egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak egyike. A WHO Európai Irodája 2019-ben közzétett jelentése szerint a betegek bizonyos hányada anyagi okok miatt nem fér hozzá a szükséges ellátásokhoz, illetve anyagi nehézségekkel küzd az ellátásért fizetendő díjak miatt. Előadása alapján a közfinanszírozás növelése mellett a támogatáspolitika átalakítása és fejlesztése jelentheti a megoldást erre a rendszerszintű problémára.

Joó Tamás egészségügyi közgazdász a fiskális eszközök népegészségügyi célok elérésében betöltött szerepét hangsúlyozta, ezen eszközök korábban hatékonynak bizonyultak a táplálkozás-egészségügy és a dohányzás területén is. Kiemelte, hogy még mindig van ezen a téren tartalék, mint például a WHO javaslata alapján a 20 százalékos fogyasztói áremelkedéssel együtt járó adó kivetése a cukrozott üdítőkre, vagy akár a termékkör bővítése a kézzel sodort cigarettával. Nagy hangsúlyt kell fordítani a dohányzás visszaszorítására és a fiatalok védelmére, ebben célravezető lehet a fogyasztási dohány terjedése elleni fellépés, illetve a hatékonyabb adópolitika.

A rendezvényen kollégáink a „változtatásmenedzsment, vezetőképzés” szekciót moderálták. Dr. Gaál Péter a Latvian Health Executive Programme (LHEP) keretében a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja a lett Egészségügyi Minisztériumban, a minisztérium háttérintézményeiben és a legnagyobb kórházakban dolgozó középvezetők, vezető szakértők számára tartott változtatásmenedzsment fókuszú program tapasztalatait mutatta be.

Dr. Safadi Heléna (Egészségügyi Menedzserképző Központ) „Az oktatás, mint menedzsment eszköz a kórházvezetés gyakorlatában” című prezentációjában egy nemzetközi betegbiztonsággal foglalkozó oktatás-módszertani projekt tanulságait mutatta be. A munkacsoport arra a kérdésre kereste a választ, milyen módszerekkel oktassunk, hogy az oktatás eredménye érdemben megjelenjen a mindennapi betegellátás gyakorlatában.

Nyitrai Imre (Semmelweis Egyetem Szociális Vezetőképzés) a vezetőképzést szociális ágazati innovációként mutatta be előadásában. Kiemelte, hogy a szociális szolgáltatások hatalmas kihívások előtt állnak, tekintettel a demográfiai helyzetre, az információs technológia jövőbeni szerepére, illetve az állandósult munkaerő-piaci problémára.

Veréb Fanni a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének elnöke pedig az interaktív iskolai egészségnevelésről és orvostanhallgatói felelősségvállalásról beszélt. Mint elmondta, a 600 orvostanhallgatót tömörítő egyesület a kardiovaszkuláris és tumorprevenciótól kezdve a véradáson és transzplantáción, elsősegélynyújtáson át a reproduktív egészségügyig a megelőzés számos területével foglalkozik, és élen kíván járni a védőoltásokkal kapcsolatos tudás átadásában. Egyre nagyobb igény jelentkezik az egyesület által tartott egészségnevelő foglalkozások iránt, ahogy emelkedő tendenciát mutat a hallgatók részvételi hajlandósága is.