eea_norway

Az „Európai Gazdasági Térség és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok 2004-2009” program keretében a Semmelweis Egyetem Bőr-Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján működő Nékám Alapítvány 2009-ben benyújtott pályázatát a donor államok pozitívan értékelték, a döntés értelmében a klinika felújításához 2 742 126 €-val járultak hozzá. A tervezett fejlesztés teljes költségéből 10 százalék önrészt az Alapítvány, valamint a Semmelweis Egyetem közösen biztosították.

A projekt célja a 130 éves Mária utcai Bőrklinika épületének állapotjavítása, a fekvő- és járóbeteg ellátás, valamint az oktatás feltételeinek korszerűsítése volt. A fejlesztés során a Klinika épületében új, az oktatásba, betegellátásba és az egyetemi tudományos életbe bevonható helyiségeket alakítottak ki, valamint a már meglévők funkcióit bővítették.

Az építkezés során teljesen megújult és kibővült az Általános Bőrgyógyászati Ambulancia, két nagy fekvőbeteg osztály, a Sterilező, valamint a hallgatók és szakorvosjelöltek korszerű oktatását biztosítandó, a Dermato-Histopathologiai Oktató Centrum és a Galéria, ahol PhD Labort és Irodát is létrehoztak. Az új részlegek, közöttük a Psoriasis Centrum már fogadják a betegeket. A pályázat keretében kicserélték a nyílászárókat, az ultrahang berendezést, valamint a fekvőbeteg osztályokra új, korszerű ágyakat vásárolt a Klinika. A számítógépparkot is frissítették, az osztályokra nővérhívót, valamint a dokumentáció korszerűsítéséhez új, modern fényképezőgépet szereztek be.

Az oktatásban több mint 2000 orvostanhallgató (magyar, német és angol évfolyamon, általános- és fogorvostudományi képzésben) vett részt a Klinikán a pályázat kezdete óta. A pályázat kereteit felhasználva elkészült a „Bőrgyógyászat és venerológia” asszisztensi jegyzet, továbbá a gondozók távoktatását célozva bevezették a „Gondozónői E-learning”-et is.

(Forrás: www.kormany.hu)