Ünnepi évünk 2018. május 11-én megrendezett eseménye a nagy érdeklődéssel övezett Melanoma napja volt.
A telt házzal megrendezett eseményen előadást hallhattunk a fényvédelemről és az UV fény szerepéről a bőrdaganatok kialakulásában, a melanomáról általánosságban, a melanoma modern kezelési lehetőségeiről, illetve a prevenciós és felvilágosító kampányokról. A közönség érdeklődését jól mutatta az előadások után feltett számos kérdés. 

A rendezvényen készült fotók elérhetők itt

Az Onkodermatológiai Részleg előadásai az EuroMelanoma hetében kerültek megrendezésre, mely programba Klinikánk orvosai is önkéntesen csatlakoztak ingyenes anyajegyszűréssel.  
A Klinikán 150 fő  vett részt a vizsgálaton, s ennek során többeknél olyan anyajegyet diagnosztizáltunk, melyekből később akár melanoma is kialakulhat, ezek eltávolítását javasoltuk.

Forrás: https://pixabay.com/hu/

A melanoma az emberi szervezet egyik legrosszabb indulatú daganata, a festéket termelő sejtekből indul ki. Kialakulásában számos tényező mellett a napfénynek is igazolt a hatása. Emiatt lényeges, hogy a lakosság megfelelő ismereteket szerezzen a betegségről, annak megelőzésének lehetséges módjairól. 
A melanoma egyetlen biztosan hatásos kezelése mind a mai napig az időben történt felismerést követően végzett sebészi eltávolítás. Ugyanakkor a betegség kialakulásának részleteiről egyre pontosabb tudással rendelkezünk, mely elvezetett új módon ható célzott és immunkezelések megalkotásához. Már elérhetőek azok az ilyen módon ható gyógyszerek, melyek révén a súlyos, áttétes melanomában szenvedők is hatásosan kezelhetők. 

A rendezvény támogatói voltak: LaRoche-Posay, Coca Cola , Eucerin. Ezúton is köszönjük segítségüket!

Előadásaink: 

  1. Dr. Gergely Hunor: Fényvédelem és az UV fény szerepe a bőrdaganatok kialakulásában 
  2. Dr. Kuzmanovszki Daniella: Melanoma malignumról általánosságban
  3. Dr. Holló Péter: Melanoma malignum: tényleg nincs kezelés?
  4. Prof. Dr. Wikonkál Norbert: Korszerű fényvédelem és prevenciós, felvilágosító kampányok a La Roche-Posaytól (szponzorált előadás)

 

 

Az előadás napja: 2018. május 11. 13:30-15:00 

A rendezvény támogatója: 

   
   

A program szervezője:

Dr. Holló Péter
igazgatóhelyettes, egyetemi docens, onkológus