2018. szeptemberében került megrendezésre a  publikus, ingyenes és bárki által látogatható Kozmetológia napja elnevezésű rendezvényünk, melyen számos érdeklődőt láttunk vendégül. Kollégáink az alább olvasható témákban tartottak érdekes és tanulságos előadásokat.

A rendezvényen készült fotók elérhetők itt

Forrás: https://pixabay.com/hu/

A kozmetológia gyökerei a civilizációk történetéhez vezetnek vissza. A bőrnek, a hajnak közvetítő szerepet tulajdonítottak a szellemi és a tárgyi világ között. A bőr ápolása az ősidők óta foglalkoztatja az embereket. Egyiptom volt a kozmetika bölcsője, a kozmetikai szerek használata először itt honosodott meg. Több ezer éves dokumentumok utalnak arra, hogy tüntették el az öregedés jeleit, mit használtak a ráncok kisimítására. Galenus, az ókor egyik legnagyobb orvosa, már tudományosan vizsgálta a kozmetikumokat, azok bőrgyógyászati hatásait, sőt maga is előállított kozmetikai termékeket. Ezeket a mai napig Galenus viaszának nevezik.

Hogyan alakult a szépségápolás a 20. században?  Bőrápoló, bőrt tápláló krémeket, fényvédőket, arclemosókat fejlesztettek ki, egyre több smink került piacra.

A mai kor asszonya is képes szinte bármilyen áldozatra, hogy megfeleljen a kor szépség ideáljának. A 20. század esztétikai kezeléseiben a legnagyobb áttörést a botulinum toxin kozmetológiai célú alkalmazásának elfogadása (2002) és a különböző töltőanyagok használatának elterjedése jelentette. Ma a botox kezelés az USA-ban a leggyakrabban alkalmazott kozmetológiai beavatkozás. A töltőanyagok számos fajtáját használják évtizedek óta (kollagén, szilikon) és a napjainkban legelterjedtebb és legbiztonságosabb, hyaluronsav alapú készítményeket. Egyéb, gyakran alkalmazott kozmetológiai beavatkozás a fizikai és kémiai hámlasztás, a mikrodermabrázió, mezoterápia, dermaroller,  IPL, lézeres és sebészeti kezelések. 

Előadók:

Dr. Preisz Klaudia – „Kozmetológia beavatkozások, ráncfeltöltés és botox kezelés”

Forrás: https://pixabay.com/hu/

Az előadásban a XX. század talán legdivatosabb 2 esztétikai kezeléséről a hyaluronsavas ráncfelötlésről és a botulinum toxin (botox) kezeléséről lesz szó. Az esztétikai kezelések megtervezésekor nagyon fontos a páciens által elvárt és a „reális” esztétikai eredmény összevetése, mérlegelése, az esetleges mellékhatások, kockázatok számbavétele és mindezek figyelembe vételével a különböző esztétikai kezelések kombinálása.

 

Sminkelés workshop – Szponzorált bemutató (Vichy)

 

Forrás: https://pixabay.com/hu/

Dr. Hodossy-Virágh Andor   “A tetoválásokról őszintén” 

Őszintén és közérthetően a tetoválások, valamint piercingek árnyoldalairól, bőrgyógyászati vonatkozásairól, történelmi hátterükről. Fényképekkel gazdagon illusztrált előadás elsősorban középiskolás fiataloknak.              

Dr. Kovács Anikó   „Bosszantó piros pöttyök”

Forrás: https://pixabay.com/hu/

 Az előadásban a serdülőket leggyakrabban érintő bőrbetegségről, az aknéről lesz szó.  Megtárgyaljuk a helyes otthoni arcápolás lépéseit, a kozmetikusok által végzett kezelési lehetőségeket, az állapotot rontó faktorokat.  A bőrgyógyászhoz fordulás indikációiról is szó esik, a kezelési lehetőségekről, az egyes terápiák mellékhatásairól.

 

 

 

A rendezvény támogatói:

     

 

A program szervezője:

Dr. Preisz Klaudia
egyetemi adjunktus, klinikai farmakológus, kozmetológus.  A Kozmetológiai Ambulancia vezetője