Betűméret: A A A

125 éves a Bőrklinika

Ünnepi megnyitóval, emlékezetes előadásokkal és a Klinika falait díszítő festmények átadásával vette kezdetét a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika 125 éves fennállásának tiszteletére rendezett éves programsorozat, amelyen az Egyetem nobilitásai mellett a Klinika munkatársai és számos meghívott díszvendég is részt vett.
Prof. dr. Sárdy Miklós, a Klinika igazgatójának rövid köszöntését követően a Gyógyszerésztudományi Kar kórusának előadását hallgathatták meg, majd az ünnepi ülés prof. dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes beszédével folytatódott. A közönség dr. Lukács Andrea előadásában egy korabeli fotókkal tarkított történeti visszaemlékezés során megismerhette nemcsak az intézet korábbi nagyjainak munkásságát, hanem az elmúlt több mint száz év legjelentősebb pillanatait, amelynek eredményeképp a budapesti Bőrklinika nemzetközileg is elismert gyógyító és kutató intézménnyé vált. Ezt követően dr. Horváth Attila professor emeritus szubjektív, élményekkel teli visszaemlékezése következett, majd a történeti visszatekintés részeként dr. Sárdy Miklós professzor bemutatta a Klinika első igazgatója, prof. dr. Schwimmer Ernő munkásságát és idézett az egykori, ma már szinte ismeretlen kifejezésekkel átszőtt első bőrgyógyászati könyvből. Dr. Bognár Péter már a jelen korba kalauzolta a közönséget, ismertetve a Klinika jelenleg működő kutatócsoportjait és kutatásait, valamint az elmúlt két év jelentősebb, főként nemzetközi publikációit. Ezt követően az elmúlt évek betegbemutató üléseiből a  legemlékezetesebb  esetek  kerültek  terítékre  dr.  Diczig  Brigitte, dr. Görög Anna, dr. Gergely László Hunor, dr. Hodossy-Virágh Andor és dr. Lőrincz Kende tolmácsolásában. Az ünnepséget dr. Kuroli Enikő patológus szakorvos „A bőr a művészetben, művészet a bőrben” című, korántsem hagyományos előadása zárta, melyben művészi betegségábrázolások és neves művészek – Rembrandt, Murillo, Csontváry vagy Goya – festményein szereplő bőrtünetek kerültek bemutatásra, de ezek mellett a hétköznapi szövettani leletekben felfedezett érdekes, különleges alakzatokat is láthatott a közönség.

A rendezvény támogatói: KÖEÉ; Nékám Alapítvány; Civelek a Palotanegyedért Egyesület; Convention Kft.; Beiersdorf Kft.; Józsefváros; KOGART Művészeti Alapítvány; Leo-Pharma; Mikszáth Gyógyszertár; Semmelweis Kft.; Verebics Katalin; Virágért.

A programsorozat a 2018. január 11-i megnyitót követően további színvonalas, egyben hagyományteremtő szakmai és ismeretterjesztő előadásokkal, eseményekkel folytatódott, melyek egész évben várták a tudásra vágyó, ismereteiket bővíteni kívánó érdeklődőket. 
Ennek keretében a középiskolások havonta egy alkalommal részt vehettek a nagy sikerű BőrŐrök egészségvédő programsorozaton, valamint tematikus tájékoztató előadásainkon is, melyek a szélesebb nagyközönség számára, szintén havi egy alkalommal kerültek megrendezésre.
Áprilisban a bőrgyógyász szakma számára ünnepi továbbképző konferencia, az idén életre hívott BőrAkadémia debütált nagy sikerű workshopokkal és előadásokkal.
A Bőrklinika 125. születésnapja alkalmából, az év első felében kiállításra került több alkotás is, köztük Verebics Katalin és B. Preszecsán Hajnalka művésznő kiváló festményei.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetők itt. 

 

A BőrŐrök megszületése

A BőrŐrök egészségnevelő és felvilágosító programsorozat a Bőrklinika szervezésében, prof. Sárdy Miklós intézetvezető ötlete alapján 2018 januárjában indult útjára. Célja, hogy a 12-18 éves korosztály kellő ismeretekkel rendelkezzen az egészségét érintő témákban, melyekről esetleg kevesebbet hall, és mindezt megbízható forrásból kapja. A középiskoláknak meghirdetett programsorozat során rövid előadások keretében dr. Kuroli Enikő a fényvédelem fontosságáról és a bőrdaganatokról, Bencés Ilona többek között a higiéniáról, dr. Kovács Anikó az aknéról, dr. Hodossy-Virágh Andor a tetoválások és piercingek lehetséges veszélyeiről, dr. Gergely László Hunor a nemi szervek anatómiájáról és a szexuális funkciókról, dr. Tamási Béla pedig a szexuális úton terjedő fertőzésekről ad át fontos és hasznos információkat a fiataloknak, közérthető formában. A programhoz időközben csatlakozott a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete is, melynek előadói (a képen Sebestyén Barbara) a fogamzásgátlás témakörét járják körül.
Küldetésünk fontosságát és hiánypótló jellegét jól mutatja, hogy mind az iskolák, mind a média hatalmas érdeklődéssel fogadta a program indulását, és szponzorok is szép számmal álltak mögénk, melyek jóvoltából minden résztvevőnek ajándékcsomagot tudtunk adni, illetve minden előadássorozat végén egy nyereményjátékos kvízzel mérhettük fel, mennyi információt tudtunk a fiataloknak közvetíteni.
A BőrŐrök programsorozat támogatói a 2018-as évben: Kerpel-Fronius Ödön Tehetségkutató Program; Magyar Gerincgyógyászati Társaság; Bella Hungaria; Beiersdorf Kft.; Bioderma; Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete; Feelx Products; Florin; Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság; Hormonmentes.hu; La Roche-Posay; Magyar Védőnők Egyesülete; MovoMed; Rextra Kft.; Vajda Papír Kft.

 

Tematikus ismeretterjesztő előadásaink

 

Fényvédelem napja

A 125. éves ünnepségsorozat tematikus előadásának nyitó állomásaként 2018. április 6-án került megrendezésre a Fényvédelem napja, melynek házigazdája prof. dr. Wikonkál Norbert volt. A rendezvény az ultraibolya sugárzás fizikai-meteorológiai, népegészségügyi, bőrgyógyászati-onkológiai hatásainak témájában került megrendezésre, egészségügyi szakemberektől a laikusokig egyaránt közérthető, ismeretterjesztő formában szólt. Az esemény aktualitását az adta, hogy a bőrgyógyászati rosszindulatú daganatok száma az utóbbi 10 évben megduplázódott, sa Bőrklinika profiljában ezen páciensek ellátása mind jelentősebb szerepet tölt be. Külön szó esett a fényvédelemről, a D-vitamin élettani hatásairól és a szoláriumok egészségügyi kockázatairól, de a közel 100 résztvevő átfogó képet kapott a magyarországi UV terhelési adatokról, az ehhez kapcsolódó megbetegedésekről, ezek gyakoriságának az emelkedéséről is.

Előadások:

 • Tóth Zoltán (Országos Meteorológiai Szolgálat): Szoláris UV sugárzás és klímaváltozás
 • Páldy Anna (Országos Közegészségügyi Intézet): A napsugárzás környezet-egészségügyi szemmel
 • Dr. Holló Péter: Személyre szabott fényvédelem (Bioderma szponzorált előadás)
 • Prof. dr. Wikonkál Norbert: Az UV-sugárzás ártalmai a bőrgyógyászati és onkológiai praxisban
 • Bakos József (Országos Közegészségügyi Intézet): Napozás, szoláriumozás és D-vitamin ellátottság
 • Antal László (MTA Szociológiai Intézet): A Napról kialakított elképzelések változása a modern társadalmakban
 • Takács István (Semmelweis Egyetem, ÁOK, I. Belgyógyászati Klinika): A Napfény vitamin
 • Dr. Lőrincz Kende Kálmán: Bőrgyógyászati fototerápia

A rendezvény támogatói voltak: Beiersdorf Kft.; Bioderma; La Roche-Posay.

A rendezvényen készült fotók elérhetők itt.

 

Melanoma napja

A rendezvénysorozat újabb állomása- ként, az EuroMelanoma hetében került megrendezésre 2018. május 11-én a nagy sikerű Melanoma napja című programunk, dr. Holló Péter vezetésével. A telt házzal megrendezett eseményen az onkodermatológiai részleg jóvoltából előadások hangzottak el a fényvédelemről, az UV fény szerepéről a bőrdaganatok kialakulásában, a melanomáról általánosságban, a melanoma modern kezelési lehetőségeiről, illetve a prevenciós és felvilágosító kampányokról. A közönség érdeklődését jól mutatta az előadások után feltett számos kérdés.
A Melanoma Hét legfontosabb része a bőrdaganatszűrő kampány, melynek során Klinikánkon 150 fő vett részt az ingyenes anyajegyszűrő vizsgálatokon.

Előadások: 

 • Dr. Gergely Hunor: Fényvédelem és az UV fény szerepe a bőrdaganatok kialakulásában
 • Dr. Kuzmanovszki Daniella: Melanoma malignumról általánosságban
 • Dr. Holló Péter: Melanoma malignum: tényleg nincs kezelés?
 • Prof. dr. Wikonkál Norbert: Korszerű fényvédelem és prevenciós, felvilágosító kampányok a La Roche-Posaytól (szponzorált előadás)

A rendezvény támogatói voltak: Coca-Cola HBC Magyarország; Beiersdorf Kft; La Roche-Posay.

A rendezvényen készült fotók elérhetők itt.

 

Szexuálisan terjedő betegségek napja

2018 júniusában a leggyakoribb nemi úton terjedő betegségekkel ismerkedhettek meg az előadásra ellátogatók. A WHO adatai szerint naponta több mint egymillió ember fertőződik szexuális úton terjedő fertőzésekkel (sexually transmitted infections STIs) világszerte. Több mint 30 különböző baktériumról, vírusról és parazitáról ismert, hogy képesek nemi úton fertőzni, azonban  8 kórokozó felelős a nemi betegségek döntő többségéért. Ezek közül 4 fertőzés gyógyítható (syphilis, gonorrhoea, chlamydia és trichomoniasis), míg a többi 4 fertőzés kezelhető (hepatitis B, herpes simplex vírus (HSV), HIV és human papillomavírus (HPV)).
A Klinikán működő Országos STD Centrum munkatársai a nagy sikerű előadás során közérthető módon foglalták össze a leggyakoribb nemi úton terjedő betegségek tüneteit, kezelési és megelőzési lehetőségeit. Az esemény házigazdája dr. Tóth Béla volt.

Előadások:

 • Dr. Tóth Béla: Klasszikus nemi betegségek (syphilis, gonorrhoea) és HIV-fertőzés
 • Dr. Tamási Béla: Bakteriális húgycsőgyulladások (NGU), ritka chlamydia fertőzések (LGV), HPV-fertőzések
 • Dr. Diczig Brigitte: Hüvelyi fertőzések (vaginitisek, vaginosisok), HSV-fertőzések

A rendezvény támogatói voltak: Bayer Hungaria Kft.; Feelx Products; Medimprove.

A rendezvényen készült fotók elérhetők itt.

 

Kozmetológia napja

A nyári szünetet követően őszi programjaink szeptemberben a Kozmetológia Napjával folytatódtak. 
A XX. század esztétikai kezeléseiben a legnagyobb áttörést a botulinum toxin kozmetológiai célú alkalmazásának elfogadása (2002) és a különböző töltőanyagok használatának elterjedése jelentette. Ma a botulinum toxin kezelés az USA-ban a leggyakrabban alkalmazott kozmetológiai beavatkozás. A töltőanyagok számos fajtáját használják évtizedek óta (pl. kollagén, szilikon), de a napjainkban legelterjedtebbek és legbiztonságosabbak a hyaluronsav alapú készítmények. Egyéb, gyakran alkalmazott kozmetológiai beavatkozások a fizikai és kémiai hámlasztás, a mikrodermabrázió, mezoterápia, dermaroller, IPL, lézeres és sebészi kezelések. A rendezvény házigazdája dr. Preisz Klaudia adjunktusnő volt.

Előadások:

 • Dr. Preisz Klaudia: Kozmetológiai beavatkozások, ráncfeltöltés és botox kezelés –
  Az előadásban a XX. század talán legdivatosabb két esztétikai kezeléséről a hyaluronsavas ráncfelötlésről és a botulinum toxin (Botox®) kezelésről volt szó. Említésre került továbbá az esztétikai kezelések megtervezésekor nagyon fontos elvárások és a „reális” esztétikai eredmény összevetése, mérlegelése, az esetleges mellékhatások, kockázatok számbavétele és mindezek figyelembe vételével a különböző esztétikai kezelések kombinálása.
 • Dr. Hodossy-Virágh Andor: A tetoválásokról őszintén – Őszintén és közérthetően a tetoválások, valamint piercingek árnyoldalairól, bőrgyógyászati vonatkozásairól, történelmi hátterükről. Fényképekkel gazdagon illusztrált előadás elsősorban középiskolás fiataloknak.
 • Dr. Kovács Anikó: Bosszantó piros pöttyök – Az előadásban a serdülőket leggyakrabban érintő bőrbetegségről, az aknéről volt szó, tárgyalva a helyes otthoni arcápolás lépéseit, a kozmetikusok és a bőrgyógyászok által végzett kezelési lehetőségeket, az állapotot rontó faktorokat.

A rendezvény támogatói voltak: La Roche-Posay; Vichy.

A rendezvényen készült fotók elérhetők itt.

 

Pikkelysömör napja

A Psoriasis Világnaphoz (október 29.) kapcsolódóan 2018. október 19-én került megrendezésre a 125 éves jubileumi előadássorozat következő része, a Pikkelysömör napja, melyen a psoriasis munkacsoport előadásait láthatták az érdeklődők. Az esemény házigazdája dr. Holló Péter volt.
A psoriasis az egyik leggyakoribb bőrbetegség, a népesség mintegy 1,5-2%-át érinti. A bőr mellett az ízületeket is érintheti, azok súlyos gyulladását okozva. Ez Magyarországon gyakorlatilag 150-200 ezer beteget jelent, azaz szinte mindenkinek van a közvetlen környezetében, családjában vagy baráti, munkatársi körében, aki érintett. Éppen ezért nagyon fontos a betegség ismerete, hiszen a mindenki számára jól látható bőrtünetek a betegek életét megkeserítik. A betegséggel kapcsolatos tévhitek közül a legfontosabb annak tisztázása, hogy a tünetek nem fertőzőek. A betegség kialakulásának mechanizmusa ma már jól ismert. Psoriasisban ma már nem kell a tünetekkel együtt élni, hiszen számos új, igen hatásos kezeléssel is rendelkezünk a súlyos esetek gyógyítására. Ugyanakkor megfelelően alkalmazott hagyományos kezelésekkel is sok betegnél tünetmentesség érhető el.

Előadások:

 • Dr. Holló Péter: Bevezető
 • Dr. Tóth Veronika: Mit érdemes tudni a pikkelysömör kialakulásáról?
 • Dr. Gergely Hunor: Mit érdemes tudni a pikkelysömör hagyományos kezeléséről?
 • Dr. Holló Péter: A pikkelysömör modern kezelési lehetőségei

A rendezvény támogatói voltak: Beiersdorf Kft.; Hartmann; Janssen; LeoPharma; Rextra Kft.

A rendezvényen készült fotók elérhetők itt.

 

Allergia napja

Tematikus ismeretterjesztő előadássorozatunk idei utolsó állomása az Allergia napja volt. Mint ismert, az allergiás betegségek száma világszerte növekszik. Nem kivétel ez alól a különféle anyagok hatására a bőrön kialakuló ekcéma sem: leggyakrabban a fémek és illatanyagok váltanak ki bőrgyulladást, túlérzékenységi reakciókat.  A rendezvény keretében szó esett az allergiás és az egyéb típusú ekcémák elkülönítésére és az esetleges kiváltó anyag azonosítására alkalmas, ún. „hátra-ragasztásos” allergia tesztről, elvégzésének módjáról. Külön kitértünk egyes bőrallergének (pl. festékanyagok, illatok) által okozott panaszokra, tünetekre. Kollégáink emellett szóltak a felnőttkorban (a közvélekedéssel szemben) valójában ritka ételallergiáról, az alkati ekcémáról (atópiás dermatitis), valamint a népesség jelentős részét életében legalább egyszer érintő, rendkívül kellemetlen csalánkiütés (urticaria) okairól és kezelési lehetőségeiről.
Az esemény házigazdája dr. Pónyai Györgyi adjunktus asszony volt.

Előadások:

 • Dr. Hidvégi Bernadett: Csalánkiütés (urticaria)
 • Dr. Pónyai Györgyi: Alkati ekcéma (atópiás dermatitis)
 • Dr. Kovács Anikó: Mire vagyok érzékeny? Gyakori allergének, allergén-források a bőrön
 • Dr. Gergely L. Hunor: Kontakt bőr-allergia? Hogyan teszteljük?
 • Dr. Becker Krisztina: Gyógyszerek okozta váratlan bőrtünetek
 • Dr. Diczig Brigitte: Festékanyag allergia – a tetoválás veszélyei
 • Dr. Pónyai Györgyi: Ételallergiák – tényleg olyan gyakori?

A rendezvény támogatói: Bayer Hungária Kft.; Beiersdorf Kft.; Ewopharma; La Roche-Posay; Medimprove; Vajda Papír Kft.

A rendezvényen készült fotók elérhetők itt.

 

Egyéb jubileumi rendezvényeink

Véradás

2018. május 4-én rendezte meg Klinikánk az Országos Vérellátó Szolgálattal és a Magyar Vöröskereszttel együtt a véradó napot. Ezt megelőzően már két alkalommal történt sikeres véradó nap, amelyen nagy számban vettek részt a Klinika és az egyetem munkatársai, orvostanhallgatói is. Minden véradó számára most is apró ajándékokkal kedveskedtünk. A kampányhoz való csatlakozással célunk, hogy egyfajta hagyományt teremtsünk a donációra az Egyetemen.
Szervező: dr. Hodossy-Virágh Andor
Támogató: Magyar Vöröskereszt

 

Emlékfaültetés

Ünnepélyes keretek között avatta fel 2018. május 25-én a Nékám Lajosról elnevezett emlékfát prof. Sárdy Miklós intézetigazgató és dr. Sára Botond, a VIII. kerület akkori alpolgármestere (jelenleg polgármestere) a Bőrklinika udvarán. A kellemetlen időjárás ellenére is szép számmal vettek részt a 125 éves születésnapi rendezvénysorozat ünnepi megemlékezésén a meghívott vendégek mellett a Klinika munkatársai is. A projekt keretében egyúttal a Klinika előtti parkterület is rendezésre került, és méltó módon megszépült.
A rendezvény támogatói: Nékám Alapítvány; Józsefváros

A rendezvényen készült fotók elérhetők itt.

 

Emlékpad avatás

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. támogatásának köszönhetően a Bőrklinika tanterme előtt található padok nyugdíjba vonultak, és helyüket esztétikus, kényelmes és immár korszerű ülőalkalmatosságok vették át, melyeket 2018 szeptemberétől vehettek használatba a kertben megpihenő diákjaink, betegeink és látogatóink.
A szeptember 6-ai – kiállításunk megnyitójával egybekötött – rendezvényen, magas rangú meghívottak és a Bőrklinika dolgozóinak részvételével került sor a Klinika tanterme előtt elhelyezett emlékpadok ünnepélyes felavatására. A prof. Schwimmer Ernő és prof. Földvári Ferenc nevét viselő két új pad mellett mondott beszédet prof. dr. Sárdy Miklós, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója, prof. dr. Hunyady László az ÁOK dékánja, valamint dr. Sára Botond, Józsefváros polgármestere. Sárdy professzor felidézte Schwimmer és Földvári munkásságát és szakmai érdemeit, a Klinika és a bőrgyógyászat fejlődéséért tett lépéseit. Dr. Hunyady László dékán úr nem csak személyes élményeket osztott meg a közönséggel, hanem a Bőrklinikán várható jövőbeli fejlesztésekről is szólt. Dr. Sára Botond, a kerület polgármestere is az együttműködést hangsúlyozta: „Mindazon elképzeléseket, amelyek a kerületiek érdekeit szolgálják, legyen az egy intézmény állapotának javítása, vagy a szolgáltatások bővítése és korszerűsítése, azt az önkormányzat is örömmel támogatja.”

A rendezvény támogatója: EGIS Gyógyszergyár Zrt.; Józsefváros.

Az eseményről készült képes összefoglaló megtekinthető itt.

 

Kiállítás

A Bőrklinika 125 éves történetét összefoglaló kiállítás nyílt 2018. szeptember 6-án az épület magasföldszinti aulájában. A poszterkiállítás – mely az 1893-2018 közötti időszakból, három korszakra bontva mutatja be a Klinika igazgatóit, valamint az épületről és az elmúlt 125 évben itt dolgozó munkatársakról összegyűjtött archív és színes képanyagot – felidézi nemcsak a nagy elődöket, a kezdeti évtizedek küzdelmeit és sikereit, hanem egészen napjainkig kíséri azt a fejlődési ívet, mely által a Bőrklinika elnyerte mai, modern arculatát. Az emlékpadavatással egybekötött ünnepélyes megnyitón prof. dr. Sárdy Miklós igazgató mondott beszédet, majd ezt követően sor került egy Verebics Katalin ecsetje által megalkotott festmény átadására is a 125 éves ünnepségsorozat alkalmából. A portré, melyet a művésznő a Klinikának ajándékozott, tökéletesen tükrözi küldetésünk egyik fontos pillérét, a bőrünkre, az anyajegyekre való odafigyelést.
A kiállítást kíséri Kass János orvosportrék sorozatának 12 rézkarca is, mely dr. Kamarás László orvos adományaként díszíti ezentúl a Klinika falait.
A XIX. század elején elterjedő, a klinikai gyakorlatban és oktatásban ezidőtájt alkalmazott orvosi illusztrációk művészetébe nyújt betekintést Művészet és Medicina címmel rendezett kiállításunk, mely könyvtárunk állományában lévő, az 1860-as években megjelent New Sydenham Society’s Atlas of Diseases of the skin című albumból válogat szakmabeliek és érdeklődők számára egyaránt.

A kiállítás támogatói: OTP Bank; Nékám Alapítvány; Convention Budapest Kft.; Baska Barbara grafikus, a kiállítási poszterek elkészítője; Semmelweis Egyetem Központi Levéltár; SE Központi Könyvtár; Arcanum Adatbázis Kft.; Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár; Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény; Fortepan; KÖEÉ; MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár; MNM Történeti Fényképtár; Verebics Katalin, festőművész; dr. Kamarás László, orvos.

A kiállításról és képátadóról készült képes összefoglaló megtekinthető itt.

 

BőrAkadémia

A 13 éves külföldi tapasztalattal rendelkező Sárdy professzornak hazatérte után feltűnt, hogy a szakorvosok képzésének színvonala fejlesztésre szorul, s ezért egy új konferencia-sorozatot indított, melyet BőrAkadémiának nevezett el. Egyrészt új, Magyarországon még nem említett témákat vett elő (Teledermatológiai Akadémia, Tévedések és Hibák Akadémiája, Természetgyógyászati Akadémia). Másrészt szinte minden előadás interaktív volt egy szavazógép-rendszerrel, ami segített, hogy az előadások érdekesek legyenek. A tárgyalt témák többsége közkívánatra került a programba, támogatva ezzel az érdeklődést. A fő programot nem szakította meg szponzorált szimpózium, viszont egy értékes nyereményjátékkal motiváltunk minden résztvevőt, hogy a szponzorok standjaihoz ellátogassanak, s így a szponzorok információi úgy jutottak el a résztvevőkhöz, hogy azokat nem unalmas direkt marketingnek, hanem izgalmas játéknak érezték. Végül magas színvonalú, érdekes workshopok egészítették ki a programot. 
A konferencia remekül sikerült mind a résztvevők, mind a kiállítók, szponzorok szemszögéből nézve. A BőrAkadémia nyereségét a Nékám Alapítvány kapta meg, és épület felújításra fordítottuk. A sikeren felbuzdulva Sárdy professzor megpályázta és elnyerte az International Society of Dermatology konferencia-támogatási pályázatát, mely 5000 $ értékben ad hozzájárulást külföldi előadók meghívásához. Ez pedig lehetővé teszi, hogy a 2019-ben rendezett BőrAkadémia egyik napján a trópusi bőrgyógyászatról eshessen szó 6 trópusi országból meghívott előadókkal, s ezzel igen egyedivé, emlékezetessé tegye a konferenciát. E témával összhangban áll a jövőre megvalósuló manilai cseregyakorlatunk.

 

Évzáró rendezvény

Az egyetem vezetői és korábbi munkatársai, a jubileumi év támogatói, szponzorai, valamint a programokban közreműködő munkatársak vettek részt azon a Semmelweis Szalonban megrendezésre került szűk körű évzáró eseményen, mely lezárta az ünnepi év eseménysorozatát.
Prof. dr Sárdy Miklós igazgató úr köszöntése után Dr. Holló Péter igazgatóhelyettes, egyben a 125 éves jubileumi év projektgazdája vette át a szót, és ismertette az év során megrendezésre került emlékezetes eseményeket. Végigvezette a közönséget az ünnepélyes évnyitó, az emlékfa- és emlékpadavatás, a történeti kiállítás, vagy a Földvári-díjkiosztó felemelő pillanatain, és bemutatta a klinika elmúlt 125 évét összefoglaló, nemrég kiadásra került emlékkönyvét, melyet a rendezvény végén minden meghívott vendég át is vehetett. Kiemelte a lakosság szélesebb körében megrendezett, nagy sikerű ingyenes ismeretterjesztő előadássorozat állomásait, és a középiskolák számára indított, szintén telt házzal zajló BőrŐrök programsorozatot is. 
Dr. Holló Péter áttekintése végén köszönetet mondott a klinika munkatársainak, valamint mindazon szponzoroknak, akik közreműködésükkel és támogatásukkal lehetővé tették, hogy az ünnepi év tervezett programjai megvalósuljanak.
Dr. Sárdy Miklós külön köszöntötte és díjazta azokat a középiskolákat, akik a legtöbb diákkal képviseltették magukat a BőrŐrök programsorozatban. Oklevelet és ajándékcsomagot vehetett át a BGSZC Szász Ferenc Kereskedelmi Szakgimnázium és Szakközépiskola, a BGSZC Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnázium, a Molnár Ferenc Kéttannyelvű Általános Iskola, valamint a BVHSZC Szamos Mátyás Szakgimnázium és Szakközépiskola képviselője.

Mátrahegyi Rita és Kovács Attila eseményen készített fotói elérhetők itt .

 

Kulturális örökség pályázat

Az Európa Tanács 2017. május 17-én fogadta el az Európai Parlament határozatát, amellyel a 2018-as évet a Kulturális Örökség Európai Évének nyilvánította.
E témában kiírt pályázatot adtunk be 2017 végén a 125 éves Bőrklinika programsorozattal, mely pozitív elbírálást nyert. 
A Kulturális Örökség Európai Évének célja, hogy minél több embert ösztönözzön az egyetemes európai kultúra felfedezésére, felkutatására és megerősítse polgáraiban az európai azonosságtudatot; az európai családhoz való tartozás érzését. A Kulturális Örökség Európai Éve számos európai, nemzeti, regionális és helyi szintű kezdeményezést foglal magába. Klinikánk is csatlakozottk a BőrŐrök programmal, a BőrAkadémia konferenciával, fotó- és festménykiállításokkal, 125 éves Bőrklinika kampányaival, digitális projekttel, rezidens tréningekkel és kutató tevékenységgel.
A projekt vezetője: Dr. Holló Péter, igazgatóhelyettes

Bővebb információ a KÖEÉ weboldalán olvasható.