Országos intézetünk 3 fekvőbeteg osztállyal, valamint 3 általános és 20 speciális szakrendeléssel, diagnosztikai és kutató laboratóriumokkal közel 5 millió lakos ellátásához biztosít hátteret. Klinikánkon magyar, angol és német nyelven zajlik graduális bőrgyógyászati oktatás, a klinikán 1998. óta PhD képzés is folyik, 2005. óta önálló doktori programmal.

Betegellátás

A betegellátás fő profiljai: onkodermatológia, a bőr autoimmun betegségei, psoriasis, allergológia, gyermekbőrgyógyászat, örökletes bőrbetegségek, sugárterápia, kozmetológia, ultrahang-diagnosztika és szexuális úton terjedő betegségek.

  • A klinikán 3 fekvőbeteg-osztály működik: általános bőrgyógyászat, allergo-immunológia, dermatoonkológia.
  • Bőrsebészeti részlegünk mind a fekvőbeteg-, mind a járóbeteg-ellátásban részt vesz.
  • Gyógyító tevékenységünket és az oktatást diagnosztikai- és kutató laboratóriumok – fotodermatológia- és karcinogenesis, allergológia, genetika- és őssejtlabor, hisztopathológia, immunfluoreszcens labor, klinikai mikrobiológia és mycologia – segítik.
  • Intézményünkben 2005 óta működik az Országos STD Centrum, melyet az egyetemi nemzeti Neisseria gonorrhoeae és nemzeti syphilis referencia laboratóriumok segítenek.
  • A klinika biológiai terápiás centrumként részt vesz a psoriasis vulgaris páciensek ellátásában.

Oktatás

Klinikánkon magyar, angol és német nyelven zajlik graduális bőrgyógyászati oktatás általános orvos- és fogorvostan-hallgatók részére, egy szemeszter során kötelezően választott kreditpontos tantárgyként.

A „Gyakorlati allergológia” előadásait 2007-től hirdetjük meg, a „Szexuális úton terjedő megbetegedések” előadásait 2011-től, ezen kurzusok a posztgraduális képzésben is akkreditáltak.

A hallgatók részére biztosított a klinikán tudományos diákköri munka. A klinika posztgraduális képzést nyújt rezidensek, bőr- és nemigyógyászat szakorvosjelöltek, valamint onkológus-, immunológia-allergológia-, ill. klinikai mikrobiológia szakorvos-jelöltek számára és más nem bőrgyógyászati szakképesítést nyerők, valamint családorvosok részére.

A klinikán 1998. óta folyik PhD képzés, 2005. óta önálló doktori programmal.

Kutatás

A klinika fő tudományos programjának részei az alábbi kutatási tevékenységek: klinikofarmakológia, dermatoallergológia, gyógyszerallergia, autoimmun betegségek, genodermatosisok, szexuális úton terjedő betegségek, a bőr malignus betegségei, a psoriasis, a hólyagképződéssel járó és örökletes bőrbetegségek, fotodermatológia.

A klinikán működik a Magyar Epidermolysis Bullosa Centrum.

Bővebben a klinika kutatási területeiről →

SZERVEZETI ÁBRA

SEMMELWEIS EGYETEM BŐR-, NEMIKÓRTANI ÉS BŐRONKOLÓGIAI KLINIKA