Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. június 27.
532799 Összes oltás

A COVID-19 járvány miatti, a betegellátást is érintő klinikai eljárásokat és információkat ezen a felületen olvashatja el →

Szakrendelésünkön az autoimmun betegségek közé tartozó, hólyagos bőrtünetekkel és/vagy szájnyálkahártya ill. egyéb nyálkahártyákat (szem, nemi szervek, esetleg bélrendszer) is érintő tünetekkel járó betegségek  diagnosztikáját, kezelését, hosszútávú gondozását végezzük. A rendelésre ezen betegségek gyanújával, bőrgyógyászati beutalóval lehet jelentkezni. A vizsgálatra korábbi bőrgyógyászati dokumentációját, az alkalmazott krémek, gyógyszerek listáját, 3 hónapnál nem régebbi vérvételi leletét hozza el! Az autoimmun hólyagos betegségek (bullosis-ok) megalapozott gyanúja esetén, a kivizsgálás során vérvétel ill. a bőrből/nyálkahártyából mintavétel történik. Nyálkahártyatünetek esetén a mintavételben társintézetek (fogászati, szájsebészeti klinikák) is segítenek. Amennyiben a bőrtünetek hátterében lisztérzékenység igazolódik, bélbiopszia (gyomortükrözés és szövettani mintavétel) is szükséges. Ennek elvégzéséig a diéta nem kezdhető el. A mintákat egy ún. immunfluoreszcens laboratóriumban értékeljük, a feldolgozás általában néhány hetet vesz igénybe. Igazolt diagnózis esetén a kezelés beállítása leggyakrabban fekvőbeteg osztályainkon kezdődik. A betegségek megjelölésében latin nevüket használjuk, az esetek többségében a pemphigoid és pemphigus csoportba tartozó betegségekkel találkozunk. Amennyiben a glutén szenzitivitás bőrtünetekkel jelentkezik, a diagnózis dermatitis herpetiformis Duhring.

A rendelésre külsős beutalóval nem lehet jelentkezni, az elsődleges vizsgálat mindig az általános ambulancián történik, ezt követően csak a vizsgáló orvos irányíthat a hólyagos rendelésünkre.

Időpont egyeztetés a +3620 670-1608 telefonszámon hétfőtől péntekig 14.00-15.00 óra között.

Rendelő orvosok:

  • Prof. Dr. Kárpáti Sarolta    H: 8:30-12:00 (dermatitis herpetiformis)
  • Dr. Silló Pálma                     K: 8:30-12:00 (dermatitis herpetiformis, pemphigus, pemphigoid)