Melanoma Klub a Bőrklinikán

A Melanoma Klubot abból a meggondolásból hoztuk létre, hogy visszatérő betegeink ne érezzék magukat elveszettnek a diagnózis, a kezelések és a kontrollvizsgálatok labirintusában, ne maradjanak magukra a szorongásaikkal. Úgy gondoltuk, hogy egy kötetlen, bizonyos keretekhez mégis ragaszkodó klub teszi ezt leginkább lehetővé.

2017 januárjában tartottuk az első összejövetelt, melynek formája alapvetően azóta sem változott. A Bőrklinika áttétes melanomás betegei minden alkalommal személyre szóló meghívót kapnak, a hozzátartozók bevonásának lehetőségével.

A havi rendszerességgel tartott összejöveteleken mindig részt vesz legalább egy orvos, pszichológus, szakasszisztens, önkéntesek. 
Az indító témafelvetés alkalmanként változik, a betegek szabadon kérdezhetnek az orvosoktól és az előadóktól, emellett megoszthatják betegtársaikkal tapasztalataikat. Igyekszünk Klinikánkon kívülről is fontos szakembereket meghívni: a Hospice Alapítvány munkatársait, onkopszichológust, dietetikust, gyógytornászt.

Az összejövetelek során zene és irodalom is segíti a közös gondolkodást, érzelmeink átélését és kimondását.

A visszajelzések alapján a klub sokat segít a betegséggel való megküzdésben, enyhíti a betegek szorongását az ismeretlennel szemben, és fontos szerepet kap a megváltozott élethelyzetben kialakult feszültségek oldásában.

A COVID-járvány miatt szüneteltettük a klubot, de 2023. januárjától ismét elindítottuk összejöveteleinket.