Dr. Szócska Miklós dékán, az Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója „Kezelés és innováció: mi hátráltatja, hogy a kardiovaszkuláris ellátás új korszakba lépjen?” címmel előadást tartott a 2024. július 4-én Budapesten az EU összes tagállama, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia részvételével megrendezett szakmai konferencián. Bemutatta a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) kutatásában jelentkező akadályokat és azok leküzdésének lehetőségeit.

Intézetünk vezető szerepet tölt be az egészségügyben az adatvezérelt paradigmaváltás területén, amelyet számos kezdeményezés is fémjelez, ezek közül a legfrissebb az Egészségügyi adattudományi mesterképzés elindítása 2024 szeptemberében. Az EMK számos nemzetközi projektben való részvétele biztosítja, hogy az intézmény az egészségügyi innovatív megoldások feltérképezésének élvonalában maradjon.

A szív- és érrendszeri egészség témájával összefüggésben igazgatónk ismertette a DIGI4Care projektet, amelynek intézetünk a koordinátora. A projekt az EU Duna Régióra vonatkozó stratégiájának kezdeményezése, amely a digitális egészségügyi megoldások rendszerszintű elterjedését támogatja. A projekt keretében digitális megoldások tesztelése valósul meg olyan gyakori betegségekre, mint a kardiovaszkuláris betegség, a cukorbetegség és a kognitív zavarok, továbbá átfogó digitális keretrendszer jön létre, amely lehetővé teszi az egészségügyi szakemberek számára a technológiák hatékony használatát.

Az uniós prioritásokhoz igazodva ez a konferencia egybeesik a soros EU-elnökség átadásával Belgium és Magyarország között. A július 1-től 2024 végéig tartó magyar elnökség kiemelt fontosságú egészségügyi prioritásként jelölte meg a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelmet.

A magyar elnökség programja bővebben itt olvasható