A gerincvelő sérülését okozhatja traumás vagy más eredetű olyan behatás, mely részlegesen vagy teljes egészében érinti a gerincben futó idegpályák működését. Ennek következtében teljes vagy részleges bénulás alakul ki a sérülés magasságától függően. Ennek megfelelően kialakulhat tetraplégia, mely mind a négy végtagot és a törzs nagy részét, illetve paraplégia, mely az alsó végtagokat és bizonyos esetekben a törzs izmait érinti.

A konduktív pedagógia, mint rehabilitációs módszer az ilyen típusú sérültek számára is egy lehetséges alternatívát kínál a fejlődésre.

A foglalkozás ebben az estben is csoportos formában történik. A programot az egyéni céloknak, szükségleteknek és állapotnak megfelelően tervezzük, szervezzük meg.

Célunk a sérülés magasságának megfelelően a még épen maradt funkciók, mozgáskészségek fejlesztése. A hely és helyzetváltoztatási formák, technikák egyénre szabott kidolgozása és elsajátítása, a fizikai állóképesség javítása. Az egész testre kiterjedő aktív-passzív kimozgatással a keringés és az anyagcsere folyamatok pozitív irányú befolyásolása történik, illetve a másodlagos ízületi kontraktúrák, deformitások kialakulásának megelőzése.