A HVG 360° Insant Tudomány rovatában Prof. Dr. Holló Pétert, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatóját kérdezték a hagyományos és modern bőrgyógyászati szűrővizsgálatokról, a magyar bőrrákstatisztikáról, és arról, hogy mire alkalmasak és mire nem az anyajegyvizsgáló mobilos appok.

„Az életmód változásával nőni kezdett a bőrdaganatos esetek gyakorisága, de rohamosan fejlődnek a bőrgyógyászati szűrővizsgálatokon használt eszközök is. 
Sokan gondolják úgy, hogy tavasszal kell elmenni az éves bőrgyógyászati szűrővizsgálatra. Ennek fő oka, hogy ilyenkor kezdenek azzal foglalkozni, hogy nyáron strandra mennek, kevesebb ruhát hordanak, jobban látszanak a bőrükön az elváltozások. A bőr egészsége szempontjából azonban mindegy, hogy mikor kerül sor a vizsgálatra” – mondja Holló Péter professzor, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának igazgatója. Hozzátéve: sokkal fontosabb, hogy rendszeresen, évente menjen szűrésre minden felnőtt, de különösen azok, akik valamilyen szempontból veszélyeztetettek. Ilyenek többek között a világos bőrű és hajú, kék szemű emberek, azok, akiknek sok anyajegy, bőrelváltozás van a testén, illetve akik a munkájuk vagy a hobbijuk miatt sokat vannak a napon.”

A teljes cikk elolvasható a HVG 360° oldalán (regisztrációval) vagy hetilap nyomtatott változatában.