A Semmelweis Egyetem részvételével idén is folytatódott a nagy népszerűségnek örvendő ingyenes egészségügyi szűrő- és felvilágosító programsorozat a Balaton melletti településeken, melynek során a helyiek és a környéken nyaralók is egyaránt részt vehettek a különböző szűrővizsgálatokon. A Bőrklinika munkatársai – Prof. Dr. Sárdy Miklós, Dr. Kovács Anikó, Dr. Mohos Anita, Dr. Koszorú Kamilla, Dr. Malkovics Tamás, és Dr. Lengyel Anna Sára – a tavalyi évhez hasonlóan Balatonbogláron, Balatonalmádiban és Gyenesdiáson fogadták a melanomaszűrésre érkezőket.
A szervezők tájékoztatása szerint az idei rendezvény keretén belül Balatonbogláron 150 bőrgyógyászati szűrés történt, melynek során 15%-ban rákmegelőző (13%) vagy rosszindulatú bőrelváltozást (2%) találtak a szakemberek. Az itt résztvevő személyek több mint 2/3-a hölgy volt, és 2/3 részben a  25-65 éveskorosztály képviseletében érkeztek az érdeklődők.
Gyenesdiáson 94 esetben történt szűrővizsgálat, itt 15 esetben került felismerésre rákmegelőző és/vagy 5 esetben rosszindulatú bőrelváltozás. Az ide látogatóknak szintén több mint 2/3-a női nemet képviselte, továbbá szintén 3/4-edük a 25-65 éves, gazdaságilag aktív korosztályból vett részt. 
Balatonalmádiban 174 esetet vizsgáltak meg kollégáink, akiknél az előzetes statisztika alapján 13 esetben rákmegelőző (9 eset) vagy rosszindulatú bőrelváltozást (4 eset) észleltek. A szűrésen résztvevők több mint 2/3-a hölgy volt e helyszínen is, továbbá szintén 3/4-ük a 25-65 éves korosztályból került ki. 


A Sziget Fesztiválon a Magyar Dermatológiai Társulat a „Keresd a rút kiskacsát” kampány keretében szervezett idén is melanomaszűrést, melynek során a Bőrklinika szakemberei a Pozitív Élet Alapítvány sátrában ingyenes dermatoszkópos anyajegyszűréssel, valamint felvilágosító tájékoztatással várták a fesztiválra látogatókat. Az esemény kapcsán csaknem 600 látogató kereste fel a szűrőállomást, és az MDT közleménye szerint hat bőrrákos esetet találtak a a Magyar Dermatológiai Társulat munkatársai.

Dr. Jobbágy Antal, Dr. Farkas Klára és Dr. Kiss Norbert

Galéria

3kép
Dr. Kiss Norbert, Dr. Piros Anna és Dr. Jobbágy Antal
Dr. Kiss Norbert, Dr. Anker Pálma és Dr. Meznerics Fanni

 Képek forrása: Magyar Dermatológiai Társulat


A korábbi évek hagyományaihoz híven a Tatai Ifjúsági Táborban megrendezésre került Semmelweis Egyetem Gólyatáborában az idén frissen felvett hallgatóknak nyílt lehetőségük bőrrákszűrésen részt venni, ahol a klinikánk szakorvosa, Dr. Kerner Tünde és Dr. Kun Beáta PhD hallgató vizsgálta meg alaposan az érdeklődő fiatalok bőrét. A szűrést ez évben is kiemelt érdeklődés övezte, a gólyák szép számmal vettek részt az ingyenes szűrővizsgálaton.