Májusban világszerte a melanoma veszélyeire hívják fel a figyelmet a szakemberek, amely becslések szerint a bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékáért, viszont a bőrdaganat okozta halálozások nagy részéért felelős, hiszen már korai stádiumban is képes áttétet adni nyirokcsomókba, távoli szervekbe.
Dr. Kiss Norbert, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai klinikia bőrgyógyász szakorvosa a Hiradó.hu riportjában kiemelte, hogy a melanoma kialakulhat olyan területeken is, amit a napfény sosem ér. Nagy jelentőséggel bír a rendszeres önvizsgálat, de mivel egy ártalmatlannak tűnő anyajegy is veszélyes lehet, ezért évente legalább egyszer ajánlott szakorvosnak is megmutatni a bőrünket. „Az anyajegy neve azt sugallja, hogy veleszületett bőrelváltozásról van szó, de az újszülötteken nagyon kevés van, azok életünk során jelennek meg rajtunk folyamatosan. Ez is indokolja, hogy bármilyen új növedéket veszünk észre a bőrünkön, akkor mielőbb forduljunk bőrgyógyászhoz, mert a melanomák kétharmada így jelentkezik, és nem már korábban meglévő anyajegyek által.”
Új, azonban már folyamatosan működő és elérhető lehetőség a világújdonságnak számító AIP Derm mesterséges intelligencia alapú szoftver, melynek segítségével akár már az otthonunkból diagnosztizálhatóvá váltak a bőrbetegségek – így a melanoma is – , csupán egy fotót kell készíteni az érintett bőrfelületről, majd a felvételt feltölteni pár alapadat és a TAJ szám megadását követően a rendszerbe.

A cikk elérhető ide kattintva.