Innováció az egészségügyben címmel készített interjút a Duna Tv Ridikül című műsora, melyben a meghívottak közt szerepelt Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Prof. Dr. Holló Péter, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója.
A meghívott vendégek az egészségügy egyes területein – pl. bőrgyógyászat, szívsebészet, fogpótlástan – bevezetett vagy a jövőben alkalmazható innovatív ötleteket és megoldásokat járták körül: a különböző fejlesztések, innovációk – így pl. a digitalizáció vagy a mesterséges intelligencia – hogyan képesek teljesen megváltoztatni az eddig működő rendszereket.
Prof. Merkely Béla rektor úr az Egyetemen folyó innovációkról és együttműködésekről adott átfogó képet, kiemelte a klinikai kutatások és induló népegészségügyi program jelentőségét, valamint bemutatta azt az új, a szív- és érgyógyászatot, illetve az onkológiai diagnosztikát is forradalmasító CT berendezést, melyet a világon elsőként a Semmelweis Egyetemen üzemeltek be.
Ezt követően Holló professzor úr ismertette a Bőrgyógyászati Klinikán már használatba állt új, mesterséges intelligencia alapú orvosi döntéstámogató rendszert, amely 700 féle bőrbetegséget – így a bőrdaganatok különböző típusait, de egyes fertőzések, autoimmun vagy gyulladásos betegségek miatt kialakuló bőrelváltozásokat is – képes azonosítani a páciens által beküldött fotó alapján. Az applikáció működése és a rendszer előnyeinek ismertetése mellett az MI alapú teledermatológiai szolgáltatás első heteinek tapasztalatairól is szó esett.

Az interjú megtekinthető ide kattintva.