A mesterséges intelligencia alapú teledermatológiai szolgáltatás indulása óta, az elmúlt csaknem két hónap alatt közel 10.000 regisztrált felhasználó küldte be bőrtüneteit tartalmazó fotóját, melyek közül 260 tumorgyanús esetet találtak, ezen belül pedig csaknem 60 esetben merült fel melanoma gyanúja. 

A 2022. március 24-től, az érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkezők számára az egész ország területéről ingyenesen elérhető applikáció mesterséges intelligencia alapú technológia segítségével állít fel egy iránydiagnózist, melyet minden esetben bőrgyógyász szakorvos hagy jóvá, majd tesz terápiás javaslatot a képet beküldő páciensnek. A rendszer működtetésében résztvevő, 10 szakorvosból álló team átlagosan – leterheltségtől függően – 3-6 napon belül ad visszajelzést az érintettek felé, mely visszajelzés a következő lehet: nincs teendő, vény nélküli vagy receptköteles gyógyszer felírása, illetve személyes konzultáció. Amennyiben a beküldött fotó alapján személyes konzultációra van szükség, az érintett betegnek lehetősége van felkeresni a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikát, de ugyanígy a lakóhely szerint illetékes ellátóhelyet is. Súlyosabb esetekben, így például melanoma gyanúnál ugyanakkor kifejezetten a klinika vagy más egyetemi centrum felkeresését javasolják.

Az első tapasztalatok alapján a szakorvosok úgy látják, hogy a betegek pozitívan értékelik a szolgáltatást, örülnek és élnek is a lehetőséggel, mondta el dr. Poór Adrienn és dr. Bánvölgyi András egyetemi adjunktus, akik mindketten a teledermatológiai csapat oszlopos tagjaként vesznek részt a munkában. Az alkalmazást kifejlesztő magyar cég, az AIP Medical Holding Zrt. társalapítója, Kovács Máté pedig a rendszer működéséről nyilatkozott elismerően, mely az előzetes várakozásoknak megfelelően működik, hiszen a szakterületen legmodernebbnek számító MI technológia kb. 90 százalékban helyesen ismerte fel az elváltozást.

A medicalonline.hu oldalon megjelent cikket elolvashatják itt.