Az M1 Ma Reggel című műsorában Prof. Dr. Holló Péter, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika igazgatója ismertette azt az új, mesterséges intelligencia alapú orvosi döntéstámogató rendszert, mely 700 féle bőrbetegséget – így a bőrdaganatok különböző típusait, de egyes fertőzések, autoimmun vagy gyulladásos betegségek miatt kialakuló bőrelváltozásokat is – képes azonosítani a páciens által beküldött fotó alapján. Holló professzor úr elmondta, hogy a rendszert ez év januárjától folyamatosan tesztelik a klinikán és március 24-től immár ingyenesen, széles körben elérhetővé is vált a betegek számára. Az első napok tapasztalatai a beérkezett esetszámok alapján is azt mutatják, hogy a rendszert egyre többen ismerik meg és kezdik használni.
A szakember kiemelte, hogy nemcsak a bőrgyógyászatban, hanem minden egészségügyi területen egyre nagyobb igény mutatkozik az olyan digitális alkalmazások iránt, melyek segítik a különböző döntések előkészítését. Az új rendszer adatbázisa nagy mennyiségű képanyagot tartalmaz, ezáltal képes arra, hogy a test bármely felületén kialakuló bármilyen bőrjelenséget elemezzen, majd az orvoshoz már egy előzetesen értékelt adatot továbbítson. A végső döntést, terápiás javaslatot minden esetben a szakorvos hozza meg, azonban az alkalmazás nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy priorizálja, szétválassza egymástól a sürgős és halasztható eseteket, így jelentősen rövidül a várakozás és a diagnózis megállapításának ideje is. 
A rendszer mérföldkő a Bőrklinikán már korábban is működő teledermatológiai ellátás fejlődésében, hiszen a mesterséges intelligencia alkalmazása újdonság e területen és ilyen nagyszámú betegséget felismerő rendszer rutinhasználata világviszonylatban is kiemelkedő.

A teljes riport ide kattintva érhető el.