A Semmelweis Hírek egyetemi hírportál cikke

„Közel 1,2 milliárd forintnyi támogatást nyert el az elkövetkező 3, illetve 4 évre a Semmelweis Egyetem 30 kutatócsoportja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett alapkutatási pályázatokon. Az egyéni kutatókat és kutatócsoportokat megcélzó, úgynevezett OTKA-típusú programok a legkülönbözőbb kutatói kezdeményezésű projektek finanszírozásával, három pályázati kategóriában – Kutatási témapályázatok, Fiatal kutató kiválósági program, Posztdoktori kiválósági program – segítik a hazai tudományos élet legkiválóbb kutatóinak szakmai fejlődését, eredményeit és nemzetközi elismertségét.

A tudományos fokozatot legfeljebb 12 éve megszerzett, azaz a kutatói életpálya elején álló pályázók számára létrehozott Posztdoktori kiválósági program és Fiatal kutatói kiválósági program kategóriájában 15 Semmelweis Egyetemhez kapcsolódó projekt nyert több, mint fél milliárd forintnyi támogatást.

A Kutatási témapályázat alprogramban a már tapasztaltabb kutatók és az általuk vezetett kutatócsoportok igényelhettek támogatást sikeres alapkutatási témájuk továbbviteléhez, vagy éppen új, ígéretes témák kidolgozásához. Ebben a kategóriában szintén 15 egyetemi kutatócsoport jutott mintegy 700 millió forintnyi forráshoz.

A pályázatok kiértékelése többszintű eljárásban, egyéni bírálók és szakértői testületek bevonásával történt. Az értékelésben főszerepet játszott a benyújtott projekt tudományos jelentősége, újszerűsége, várható eredményei, az eredmények tudományos és társadalmi hasznosítása, emellett a korábbi kutatói teljesítmény. Ezen kívül a publikációk számával és idézettségével mérhető tudományos eredmények is sokat nyomtak a latban.”

Klinikánk igazgatója, a Bőrgyógyászat Szakmai Grémium elnöke, Prof. Dr. Sárdy Miklós „A dermatitis herpetiformis klinikai és immunológiai sajátságai”, míg Dr. Kemény Lajos rezidensünk az „MITF transzkripciós faktor szerepének vizsgálata reaktív oxigén származékok szabályozásában melanomában” című pályázatával sikeresen szerepelt és pályázati forrást nyert el.

Kollégáinknak szívből gratulálunk és további sikereket kívánunk!